Viimeinen mohikaani

Levy-Musiikin ystävät elävät suruaikaa.

LAPPEENRANTA

PETTERI VÄRTÖ

Voinko auttaa, musiikkikauppias Matti Hakuli kysyy levyhyllyn ääressä. Isoäiti-ikäinen nainen etsii lastenlevyä, jossa seikkailee isäpappa. Levyn nimi ja esittäjä eivät juuri nyt muistu mieleen. Hakuli varmistaa tiskin takaa Sirpa-vaimolta, että soivatko kellot, ja kertoo asiakkaalle, että isäpapan levy etsitään.

Ovi käy tavallista torstaiaamua vilkkaammin. Uutinen loppuunmyynnistä on tavoittanut sekä kanta-asiakkaat että muut. Hakulit kertovat, neuvovat, tilaavat.

— Myyntilistojen lukemista tärkeämpää erikoiskauppiaalle on kuunnella asiakkaita, heidän suosikkejaan ja toiveitaan, Matti Hakuli sanoo.

Matti Hakuli aloitti musiikkikauppiaana pystymetsästä. Kaupungin teknisen viraston rakennuspuolen yleismiesjantunen tahtoi muutosta elämäänsä. Levy-Musiikin silloinen yrittäjä etsi jatkajaa, ja kahden viikon viikon päästä Hakuli pussitti levyjä Isossa-Kristiinassa. 1990-luvun alun lama oli vasta tuloillaan.

— Yrittäjäksi opin omista virheistä, mutta alussa oli jonkin verran onnea, sillä se osui murrokseen, jossa vinyylilevyt vaihtuivat cd:ksi.

Nurkan takana odotti sitten epäonni. Neuvostoliitto oli hajonnut. Lähialuematkailu Venäjälle yleistyi, samoin piratismi. Soitetuimmat haettiin Viipurin torilta.

— Silloin myytiin kaikkea marginaalista. Listalevyjä oli turha panna myyntihyllylle.

Kovin kiinnostus piraatteihin hiipui 1990-luvun lopulla. Kauppias sai voitakin leivälle. Sitten vaihtui millennium, ja kupla puhkesi. Tuli nettilataus ja -myynti.

— Hanskoja ei voi heti laittaa tiskiin, mutta jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. En ole enää teinipoika, joka jaksaisi uudistua ja menisi innolla nettiin.

Levy-Musiikki toimi Hakulin aikana ensin Isossa-Kristiinassa ja vuodesta 2000 Oprissa. Hakulin aloittaessa Lappeenrannassa oli kolme levykauppaa, viimeinen mohikaani Hakuli on ollut ainakin kymmenen vuotta. Lähin henkilökohtaista palvelua antava musiikkikauppa on kesäkuusta alkaen Joensuussa.

— En ole osannut muuta työtä tehdä, ja minulla on ollut onnea työntekijöiden kanssa. He ovat haistaneet pettämättömästi trendit.

Hakuli on ollut myös musiikin yleismiesjantunen 23 vuotta, myynyt paikallisten bändien omakustanteet, ystävystynyt maineikkaiden metallimiesten kanssa.

Some tulvii surunvalitteluja. Moni on luvannut käydä vielä viimeisen kerran. Nostalgiaikkuna menee säppiin 31. toukokuuta. Sitten isäpappa lähtee ongelle.

The Memphis 77:n levynjulkaisukeikka Levy-Musiikissa perjantaina 19.4. kello 17.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö