Eksoten palvelut ja henkilöstö kovalle kuurille

Ulkoinen arviointi – Konsultti patistaa Eksotea henkilöstövähennyksiin ja palvelujen keskittämiseen sekä Imatraa mukaan kaikkiin Eksoten palveluihin.

Anne Kotiharju

Veronkorotuksia, palvelujen karsintaa sekä henkilöstövähennyksiä. Tällä reseptillä pitäisi estää Eksoten alijäämän nelinkertaistuminen 71:een miljoonaan euroon vuoteen 2015 mennessä.

Eksoten ulkoisen arvioinnin tehneen Nordic Healthcare Groupin johtajan Olli Tolkin torstaina latelemat lääkkeet olivat kovat.

Eksote on Tolkin mukaan oikealla tiellä, mutta rakennemuutosta on vauhditettava. Lisäksi Imatra on saatava mukaan Eksoteen täysipainoisesti.

-Imatran sosiaali- ja terveyskustannukset ovat kasvaneet nopeammin kuin muissa kunnissa. Yhtenäinen sosiaali- ja terveyspiiri olisi kaikkien etu, koska kahden kapasiteetin ylläpitäminen on kalliimpaa kuin yhden, painotti Tolkki.

Henkilöstön vähennykset ovat Tolkin mukaan välttämättömiä, siitäkin huolimatta, että ikääntymisen myötä palvelujen tarve kasvaa.

Tolkki puhui noin 350 työntekijän vähentämistarpeesta.

-Vähennysten tarve liikkuu viiden ja kymmenen prosentin välillä. Suurin osa hoitunee eläköitymisen ja toimenkuvien muutosten avulla. Helpoiten asia hoituisi ostopalveluja vähentämällä.

Eksote on jo ryhtynyt purkamaan terveyskeskusten vuodeosastoja.

-Suurin yksittäinen kehittämiskohta on ikäihmisten palvelut. Eksoten suunnitelman aikataulua voisi tiukentaa. Vuodepaikkoja on yhä liikaa.

Terveyskeskusten määrää on vähennettävä ja palveluja on keskitettävä.

Eksoten on määriteltävä lähipalvelut, joita Tolkin mukaan esimerkiksi Parikkalassa voisi olla pitkien matkojen takia enemmän.

Alijäämän selättäminen osin rakennemuutoksella on suururakka. Alijäämää syntyy, kun kunnat maksavat Eksotelle vähemmän mitä Eksoten menot ovat.

-Tästä alijäämästä 60 prosenttia selittyy kuntien alibudjetoinnilla ja 40 prosenttia siitä, ettei Eksoten toimintoja ole kehitetty riittävästi.

Tolkin mukaan edessä on kuntien maksuosuuksien korotuksia, mikä tietää veronkorotuksia.

Selvityksen mukaan kunnat ovat hyötyneet Eksotesta taloudellisesti. Kustannuskehitys on ollut 2,9 prosenttiyksikköä pienempi kuin ennen Eksotea.

Kustannustaso Eksotessa vastaa maan keskiarvoa. Keskisuuriin kaupunkeihin verratessa Eksote pärjää huonommin.

Eksoten erikoissairaanhoidon kustannukset ovat neljä prosenttia ja perusterveydenhuollon kustannukset 11 prosenttia keskisuurten keskitasoa suuremmat. Sen sijaan sosiaalipalvelujen kustannukset jäävät seitsemän prosenttia keskitason alle.

Tolkin mielestä Eksotea kehitettäessä ei pidä takertua liikaa hallintoon, vaan keskittyä talouden ja rakenteiden kuntoon saattamiseen nopeasti. Operatiiviselle johdolle pitäisi antaa enemmän päätösvaltaa. Poliittiset elimet keskittyisivät strategisiin linjauksiin.

Tähtäimessä voisi olla se, että laskutus perustuisi väestömäärään ja että Eksote toimisi vastuukuntamallilla.

Selvityksen rohdot

Palveluita leikataan. Vuodepaikkoja on liikaa.

Terveyskeskusten määrään putoaa.

Henkilöstöä pitää vähentää eläköitymisen kautta jopa 350.

Verot nousevat jäsenkunnissa, jotta alijäämät saadaan kuriin.

Alijäämän syyt

1. Kuntien alibudjetoinnin osuus noin 60 prosenttia 2. Eksoten hyödyntämätön tehostamispotentiaalin osuus 40 prosenttia.

Raportti suosittaa, että syntynyt alijäämä jaetaan kuntien välillä aikaisempien vuosien käytön mukaan.

Raportissa todetaan, että uutta alijäämää ei saa enää syntyä.

Toimeksianto

Kuntajohtajien työvaliokunta pyysi Eksoten ulkopuolista arviointia, jossa haluttiin analyysiä ja ratkaisusuosituksia:

1. Kuntien laskutusperusteiden selkeyttämisestä.

2. Alijäämäongelman ratkaisemisesta.

3. Sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamismallista ja kuntien omistajaohjauksen toteuttamisesta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju