Categories
Artikkelit

Härkäpapu kasvaa Kauliolla

Savitaipale. Tuhatvuotinen perinne jatkuu Eeva Kuntun kasvimaalla. Rokkapapu valtaa alaa myös karjanrehuna.

Anne Kokkonen

Pavunkyntöpäivä tuli ja meni. Porkkananpurijat hypistelevät vielä siemenpussejaan, mutta savitaipalelaisen Eeva Kuntun kasvimaalla kylvö on jo taimella. Vantterat härkäpavut venyvät kovalla vimmalla kohti korkeuksia.

-Toukokuun 13. päivä laiton pavut maahan, enkä ollut edes aikaisessa. Naapuri kylvi omansa jo viikkoa aikaisemmin, Kunttu toteaa.

Härkäpapu ottaa kaiken irti Suomen lyhyestä kesästä. Se kuuluu kylvää heti kun multa on lämmennyt, jotta sato ehtii kypsyä ennen syyspakkasia.

-Myöhemminkin pavun voi kylvää, mutta sato jää silloin pienemmäksi, Maatiainen ry:n puheenjohtaja Timo Rantakaulio huomauttaa.

Kaulion kylässä härkäpapua viljellään vielä yleisesti, mutta muualta Etelä-Karjalasta perinteinen ravintokasvi ehti välillä kadota melkein kokonaan. Maatiaissiementä on kerätty viime vuosikymmeninä talteen Kaulion lisäksi Parikkalasta, Luumäeltä ja muutamista Lappeenrannan kylistä.

Hamassa menneisyydessä jokaisella talolla oli omanäköisensä papulajike, joka oli jalostunut sukupolvien aikana. Maatiaislajikkeen pitävät edelleen pintansa Kauliolla, ja myös Eeva Kuntun siemenpapu on pysynyt talossa vuosikaudet. Enää hän ei edes muista, mistä pavut alunperin sai.

-Lapsuudessani tätä ei meillä viljelty, mutta mummo teki papurokkaa, joten hänellä sitä kai on ollut.

Rokan vuoksi Kunttukin papuja viljelee. Pitkään haudutettu perinneruoka ei ulkonäkönsä puolesta kelpaisi keittokirjan kanteen, mutta maku on herkullinen ja ravintoarvo erinomainen.

Innostus härkäpapua kohtaan on kasvamassa kasvisruuan ja maatiaislajikkeisiin kohdistuvan yleisen kiinnostuksen ansiosta. Myös karjatilalliset viljelevät yhä enemmän härkäpapua korvatakseen tuontisoijan.

Oman sadon rokasta haaveilevien kannattaa laittaa kahvikupillinen papuja vuorokaudeksi likoon ja sen jälkeen kylvää ne tuoreeseen multamaahan. Kuivalla paikalla papu kärsii janosta ja sato voi jäädä pieneksi.

-Varsi ei tarvitse tukea, mutta kukkimisen jälkeen papu pitäisi latvoa, jotta pavut valmistuisivat. Kun pavut menevät tummiksi, on korjaamisen aika, Kunttu selvittää.

Kevään ensimmäinen kylvö korjataan viimeisten joukossa. Viime vuonna Kunttu pääsi sadonkorjuuseen 20. syyskuuta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen