Kunnian perässä Kärnäkoskelle

KESÄTEATTERI. Välijoen nuorisoseura esittää tänä kesänä historiallisen näytelmän Kärnäkosken valleilla.

KAIJA LANKIA

SAVITAIPALE. Tässä teatterissa seinät ovat kivestä ja sali avara. Savitaipaleen kesänäytelmä esitetään keskellä 220-vuotiasta Kärnäkosken linnoitusta.

Vankkojen muurien suojaan mahtuu monta näyttämöä ja iso katsomo. Näyttelijät ottivat ensituntumaa estradiin keskiviikkona. Osalle Välijoen nuorisoseuran väestä koko paikka on vieras.

— Kyllä sinä tänne löydät, ei täällä ole mitään muuta, opastaa näytelmän ohjaaja Johanna Juslin puhelimeensa vielä matkalla olevaa.

Pääosaa esittävä Timo Mikkola suuntaa linnoituksen Saimaan puoleiseen osaan etsimään kurtiinivallia, josta yksi hänen repliikkinsä kertoo.

Kärnäkosken kunniat -näytelmä on Pertti Jurvasen kirjoittama. Se vie katsojan vuoteen 1796, vasta valmistuneeseen linnoitukseen. Juoni perustuu Savitaipaleella elävään tarinaan Kärnäkosken hopea-aarteesta.

— Koskaan ennen en ole tehnyt historiallista näytelmää, joka on kirjoitettu paikan päälle, Johanna Juslin sanoo.

Näytelmäseurueellekin kokemus on uusi. Edelliskesinä kansankomedioilla Hakamäellä riemastuttanut joukko virittäytyy nyt 1700-luvun elämän- ja puhetyyliin, eläväksi historiaksi. Hauskuutta kuitenkaan unohtamatta.

Partakosken kyläyhdistys on rakentanut kaksi näyttämölavaa ja niitä yhdistävät kävelysillat. Kuoppaiselle nurmelle ei näyttelijöitä päästetä nilkkojaan nyrjäyttämään.

— Linnoitus itse on lavastus, mitään leikkiseiniä tänne ei rakenneta, ne eivät näihin mittasuhteisiin sopisi, ohjaaja sanoo.

Näyttämöltä poistutaan muurien kätköön, sisääntuloihin on varattava aikaa. Johanna Juslinin askelmitalle onkin käyttöä, kun hän hahmottaa mahtinäyttämöään paikan päällä.

Näytelmällä nuorisoseura otti taloudellisen riskin. Suuri näyttämö vaatii äänentoistolaitteet, ja sellaiset seura päätti hankkia.

— Etelä-Karjalan kulttuurirahaston antamat 5 000 euroa riittää kattamaan hankinnasta kolmanneksen. Loput pitää saada lipputuloista, Päivi Tiainen kertoo.

Hän laskee, että jos jokaiseen 12 näytökseen saadaan 150 katsojaa, on laitteet maksettu.

— Näytösten aikaan on linja-autokuljetus kirkolta. Sitä toivomme katsojien käyttävän, kun paikoitustilaa on vähän, Tiainen opastaa.

Kärnäkosken kunniat -näytelmän ensi-ilta on 13.7. Näytöksiä 13.8. saakka.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia