Markkanen palaa SaiPaan ja satamatorille

JÄÄKIEKKO – SaiPan ”meijän poikien” -osasto saa kovan luokan vahvistuksen, kun Jussi Markkanen palaa SaiPan maalivahdiksi 13 vuoden kansainvälisen kierroksen jälkeen.

Jarmo Hämäläinen

SaiPa saa kauan odotetun paluumuuttajan takaisin liigajoukkueensa vahvuuteen, kun 37-vuotias maalivahti Jussi Markkanen palaa pitkältä maailmankiertueeltaan sputnikkien liigavahdiksi.

Arvailut SaiPan kuumasta liigavahvistuksesta kiihtyivät heti vappuaattona, kun SaiPa ilmoitti julkistavansa kovan luokan uutisen perjantaina satamatorilla järjestettävässä yleisötilaisuudessa.

Jussi Markkanen antoi ymmärtää vajaa kuukausi sitten Etelä-Saimaan haastattelussa, että SaiPa voisi olla yksi varteenotettava mahdollisuus hänelle ensi kauden seurana.

Markkanen korosti, että hän etsii kauden jälkeen uudesta pelipaikasta ratkaisua, joka on paras perheen kannalta sekä urheilullisesti.

Siinä vaiheessa Markkasen kausi Sveitsin pudotuspeleissä EV Zugin maalivahtina oli vielä kesken, eikä hänellä ollut tietoa tulevasta sopimustilanteesta.

Ensimmäisenä Markkasen siirrosta SaiPaan uutisoi Ilta-Sanomat verkkosivustollaan.

YHTEYS SaiPaan ja Etelä-Karjalaan on säilynyt Jussi Markkasella vahvana, vaikka edellisen kerran hän pelasi SaiPan maalilla liigaottelussa kevätkaudella 2000.

SaiPan liigayhtiön osaomistajaksi Markkanen ryhtyi vuonna 2004, kun Liiga-SaiPa Oy:n omistusta järjesteltiin uudelleen.

Jussi Markkasen osuus osuus Liiga-SaiPan omistuksesta on 10,81 prosenttia. Hän on seuran viidenneksi suurin omistaja.

Kesäkauden harjoittelunkin Jussi Markkanen on hoitanut Etelä-Karjalan maisemissa. Viime kesänä hän hioi torjuntavirettään imatralaisen maalivahtivalmentaja Olli-Pekka Äijälän kanssa.

— Kävimme kesällä harjoittelemassa enimmäkseen Rauhan jäähallissa. Se oli sopivasti Jussin kesäpaikan lähellä, kertoo Äijälä

Zugin liigajoukkueellahan ei ole varsinaista maalivahtivalmentajaa. Talvikaudella kaksikko piti yhteyttä lähinnä Skypen kautta.

— Katsoin kaikki Jussin pelit kauden aikana livenä tietokoneelta ja annoin palautetta hyvin ja huonosti menneistä asioista, Äijälä kertoo.

NHL-URALLE Jussi Markkanen ponnahti 12 vuotta sitten pelattuaan Tapparan maalilla SM-finaaleissa. Matka jatkui silloin Tampereelta NHL:n Edmontoniin.

Sen jälkeen Jussi Markkasen joukkueita ovat olleet NHL:ssä New York Rangers ja uudemman kerran Edmonton, missä meriittilistalle tuli myös nollapeli Stanley cupin finaalipeleissä.

Venäjällä Markkanen pelasi korkeimmalla liigatasolla Lada Toljatissa ja TsSKA Moskovassa. SM-liigaa hän pelasi Jokereissa kaudella 2007—08.

Suomen maajoukkueen maalivahtina Jussi Markkanen on käynyt kahdet MM-kisat (2002 ja 2004) ja Salt Laken Cityn olympiakisat vuonna 2002.

SaiPan edustusjoukkueessa Jussi Markkanen pelasi ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana. SaiPaan hän siirtyi kasvattajaseurastaan Imatran Ketterästä juniori-ikäisenä.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen