Categories
Artikkelit

Muutto muualle on vaikea paikka

LAPPEENRANTA. Parocin työntekijät Lappeenrannassa hankalan valinnan edessä. Viranomaiset lupaavat perinteisiä työllistämispaketteja.

HEIKKI SOPANEN

Parocin henkilöstö Lappeenrannassa on ehtinyt sulatella vajaan viikon tietoa tehtaansa alasajosta ja 250 työpaikan katoamisesta. Työnantaja on kertonut tarjoavansa sadalle ihmiselle työtä muissa tuotantoyksiköissä Oulussa, Paraisilla ja Ruotsissa. Lisäksi luvassa on muutosturvapaketti ilman työpaikkaa jääville yhteistyössä ely-keskuksen ja paikallisen TE-keskuksen kanssa.

Parocin toimitusjohtaja Kari Lehtinen sanoo, että ensisijaisesti yhtiö kannustaa ihmisiä hakemaan työpaikkoja, jotka avautuvat muissa yksiköissä.

Lehtisen mukaan yhtiö on haarukoinut summaa, joka työllistäviin tukitoimiin käytetään. Hän ei kuitenkaan halua kertoa sitä vaan sanoo, että toimintasuunnitelma tehdään yhdessä henkilöstön kanssa.

-Siirtyminen muihin yksikköihin on kiinni jokaisen omasta halukkuudesta. Järjestämme henkilöstölle infoja heti kesän alussa.

Puhallusvillapuolella työskentelevä Sami Ruokoniemi on tehnyt päätöksensä jatkosta parocilaisena.

-Eiköhän villat ole mätetty. Muutto muualle ei kiinnosta. Näillä näkymin lähden koulunpenkille hankkimaan kunnollisempaa ammattia.

29-vuotias Ruokoniemi kävi aikanaan lukion, mutta ei jatkanut opintoja vaan meni Parocille töihin. Parocilla hän on ollut kymmenisen vuotta. Ikää on sen verran vähän, että uuden ammatin ehtii hyvin hankkia.

Kourulinjalla työskentelevällä Toni Hietamiehellä on hieman ristiriitaiset ajatukset. Hän on perheellinen, lapset ovat pieniä ja talo parhaillaan remontin alla.

-Kyllähän tässä tulevaisuutta on mietitty. Toisenlaisessa tilanteessa muuttoa muualle voisi harkita mutta nyt tilanne on hankala.

Parocilla 19 vuotta työskennellyt Hietamies on valmistunut muurariksi ja se on yksi vaihtoehto uuden työn etsinnässä.

Rakennemuutosjohtaja Anssi Paasivirta TEM:stä sanoo, että parocilaisille valmistellaan perinteisiä muutosturvatoimia yhdessä yhtiön ja myös Lappeenrannan kaupungin kanssa. Repertuaariin kuuluu muutto- ja koulutusapua, starttirahaa yrityksen perustamiseen tai ostoon ja korvaavan työpaikan etsintää.

Paasivirta toivoo, että ilman työtä jäävät etsisivät uutta työtä aktiivisesti eivätkä jäisi palkkaperusteiselle työttömyysturvalle.

-Jälkimmäisestä on ikäviä kokemuksia työuran kannalta.

Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski lupaa, että kaupunki auttaa irtisanottavia työllistymään.

-Suunnitelma ja toimet tarkentuvat, kunhan saamme tietää, paljonko Paroc laittaa rahaa työllistämisen tukitoimiin ja jälkihoitoon. Meidän pitäisi päästä liikkeelle mahdollisimman nopeasti parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen