Rampit valmiina kanavaturismiin

Lappeenranta. Valtio on hoitanut suoran tieyhteyden ja entistänyt nähtävyyden Saimaan kanavan matkailupuistolle. Lappeenrannan kaupunki yrittää löytää rahoittajan puiston palveluiden rakentamiseen.

Leena Sallinen

Saimaan kanavalle on palautettu pätkä historiaa. Vanha kanava on entistetty Lappeenrannan Mälkiältä Mustolaan. Kanavamiljöö kaipaa vielä maisemointia Kuutostien kanavasillan alla.

Ympäristön siistimistä vaille valmiit ovat myös Kuutostien rampit kanavan itäpuolella. Ne tarjoavat turisteille oikotien vanhan kanavan varteen.

Rampit avataan liikenteelle kesäkuun alkuviikkoina.

Liikennevirasto on näillä toimin petannut Saimaan kanavan matkailupuistoa, jota Lappeenrannan kaupunki on vuosikausia viritellyt vanhan kanavan varteen Kuutostien tuntumaan.

Viime syksynä valmistui hankkeen yleissuunnitelma. Siinä puiston nimi on jalostunut muotoon Keisarinkanavan matkailupuisto.

Puiston paikka on Kuutostien ja Itäisen kanavatien kainalossa, entistetyn vanhan kanavan vieressä. Siellä on kaavoitettu noin 3,5 hehtaarin tontti matkailupalveluille.

Niitä olisivat muun muassa hotelli, ravintola, viini-, koru- ynnä muut myymälät, perinnepeliareena ja pieneläinpiha. Itäisen Kanavatien varteen on suunniteltu Kanavapuutarha ja tontin toiseen päähän matkailuautojen alue.

Toistaiseksi tontti on pääosin UPM:n omistuksessa ja kasvaa pusikkoista metsää.

-Yrittäjiä alueelle kyllä olisi tulossa vuokralaisiksi, mutta alueen rakentamiseen tarvitaan pääomasijoittaja, kertoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Sijoittajakandidaatteja ei hänen mukaansa ole tiedossa. Heinonen kuitenkin uskoo, että rahamiehet ennen pitkää innostuvat investoimaan Keisarinkanavan matkailupuistoon.

-Onhan se ottavalla paikalla omalla liittymällä Kuutostiestä, jolla menee 15?000 ajoneuvoa päivittäin.

Liikenne lisääntyy kun Ikano kauppakeskuksineen tulee Kuutostien ja Nuijamaantien kainaloon. Venäläiset ja muutkin shoppailijat voivat pyörähtää sieltä kanavan yli lomailemaan tai ainakin aistimaan historian havinaa.

-Vanha kanava sinällään on jo nähtävyys, Heinonen muistuttaa.

Kanavan historiasta kertoo Kanavamuseo, joka toimii kahviloineen Mälkiällä. Siellä avautuu tänä kesänä uusittu näyttely.

Liikennevirasto uusii myös Mälkiän ja Mustolan välillä kiertelevän Kanavapolun, jahka kanavamiljöön entistäminen saadaan loppuun.

Pitkän tähtäyksen matkailupuisto

Saimaan kanavan matkailupuisto on vuosia vireillä ollut hanke.

Lappeenrannan kaupunki käynnisti sen yleissuunnittelun loppuvuodesta 2011 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tuella.

Työryhmässä on ollut kaupungin, Liikenneviraston ja yrittäjien edustajia.

30.9.2012 päivätyn yleissuunnitelman teki Arkkitehtitoimisto Mikko Heikkilä Sito Oy.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen