Säänjärven rieska tulee puu-uunista

Savitaipale. Hämäläisen siskosten kotileipomo valmistaa tuotteitaan käsityöperiaatteella. Savitaipaleen hiljeneminen näkyy myynnissä.

Anne Kokkonen

Lauantaina puolenpäivän jälkeen leipomonmyymälän koreissa on jäljellä vain murusia. Raija Hämäläinen laittaa oven säppiin ja huokaa syvään. Seuraavat pari yötä pienyrittäjäkin ehtii nukkua.

Yöunta osaa arvostaa, kun takana on 20 vuotta tiivistahtista toimintaa. Tiistaina alulle pannusta ruisleipätaikinasta siirrytään torstaisin kuivakakkuihin ja loppuviikon öinä rieskaan ja pullaan. Kaikki paistetaan kotitilan ulkorakennuksen puu-uunissa, jonka lämmittäminen vaatii muutakin kuin termostaatin säätämistä.

-Supistimme myymälän aukioloajat perjantaihin ja lauantaihin, kun leipominen alkoi käydä raskaaksi. Kun lauantaina pääsee kotiin, sitä käy yleensä heti nukkumaan, Riitta Hämäläinen toteaa.

Säänjärven kotileipomo olisi saattanut jäädä syntymättä, jos 1980-luvun Helsingissä ei olisi podettu hirmuista asuntopulaa. Hämäläisen siskoksetkin joutuivat luopumaan kahvila- ja leipomoalan työpaikoistaan ja palaamaan kotitilalle.

Tuttava keksi ehdottaa osaaville naisille leipomon perustamista. Kotileipomon ensimmäisenä kesänä tuotteita myytiin Lappeenrannan torilla, seuraavana talvena asiakkaiksi tulivat Savitaipaleen kirkonkylän marketit.

Hämäläisten torikahvila aloitti Savitaipaleen torilla vuonna 1996 ja vuoden 1998 lopulla avattiin oma myymälä. Puhtia oli alussa niin paljon, että leivät ja pullat leivottiin oman tilan viljasta, maidosta ja kananmunista.

Jossain vaiheessa mietittiin isompien leipomotilojen remontoimista navettaan, mutta hanke raukesi. Tuotteiden tuotantoon, markkinointiin ja jakeluun olisi pitänyt panostaa niin paljon, että alkuperäinen käsityöläisidea olisi leipojilta kadonnut.

Savitaipale ei enää ole samanlainen, kuin Säänjärven kotileipomon aloittaessa. Kylä on hiljennyt ja harmaantunut, torikahvilasta Hämäläiset luopuivat jo vuonna 2003.

-Talvet alkavat olla hiljaisia, asiakkaita ei enää tahdo riittää. Kesäasukkaiden varassa toimitaan, Riitta Hämäläinen tunnustaa.

Vakioasiakkaat ovat uskollisia ja Hämäläiset osaavat arvioida viikon menekin pitkälti edellisvuosien myynnin mukaan. Hävikki jää näin ollen varsin pieneksi.

-Ilman arvonlisäveroa työstä jäisi vähän kunnollisempi palkka. Puu-uunin kanssa toimiessa ei hirmuisia tuloja synny, Raija Hämäläinen toteaa.

Säänjärven kotileipomolla ei enää ole suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle, sillä omistajat alkavat jo miettiä tulevia eläkevuosiaan. Ja kun yrittäjistä tulee eläkeläisiä, jälleen yksi pienleipomo katoaa Suomen yrityskartalta.

Säänjärven kotileipomo

Elinkeinoyhtymä Riitta ja Raija Hämäläinen.

Perustettu vuonna 1993.

Leipomo toimii Savitaipaleen Säänjärvellä, myymälä Savitaipaleen keskustassa.

Kaksi työntekijää.

Liikevaihto parhaimmillaan 40 000 euroa vuodessa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen