Categories
Artikkelit

Sotamuseo avaa Viipurissa

Museo. Ydinkeskustan tila on vain väliaikaisratkaisu. Museo on saamassa tontin Ihantalan taistelutantereilta.

Petteri Värtö

Viipurissa avautuu talvi- ja jatkosotaa esittelevä museo kesäkuun lopussa. Sotamuseon on tarkoitus esitellä Suomen sotien molempia osapuolia. Museoon rakennettavan perusnäyttelyn esineistö sisältää asepukuja, talvi- ja jatkosodan lentolehtisiä ja niistä kertovia sanomalehtiä, valokuvia sekä sotatantereilta löytyneitä ja löytyviä taisteluvälineitä.

Sotamuseota rakentaa historioitsija Bair Irincheev, joka on vuokrannut museota varten tilat Viipurin vanhasta kaupungista. Irincheev kertoo, että parhaillaan remontoitavat tilat ovat pienet, 150 neliötä, ja suunnitelmien mukaan väliaikaiset. Irincheevin varsinainen tähtäin on Ihantalassa ja heinäkuussa 2014, jolloin Tali—Ihantalassa on tasavuosipäivä.

— Olen saamassa tontin läheltä Ihantalan seurakunnan hautausmaata ja taistelukenttää. Rakennus- ja muiden lupien saaminen voi kestää, ja tämä oli väliaikainen ratkaisu.

Irincheev kertoo rahoittavansa museota toistaiseksi itse. Hänen mukaansa kuntapoliitikot ovat kiinnostuneita matkailun kehittämisestä Viipurissa, jossa on vähän museoita.

— Museo on tarkoitettu kaikille, ja tavoitteena on saada kylttitekstitys suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja ehkä ruotsiksikin. Pääsylipputuloilla tavoittelemme nollatulosta.

Venäjällä Irincheev on tunnettu myös Kannaksen sotahistoriallisten matkojen vetäjänä. Hänen tarkoituksensa on, että sotamuseosta tulee yksi etappi Kannaksen retkillä.

Sotamuseon avajaispäivää ei vielä ole vahvistettu. Näyttelyn rakentaminen alkaa ensi viikolla. Museon on tarkoitus olla auki ympäri vuoden tiistaista sunnuntaihin kello 12—18.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö