Talon remonttikulut arvioitu yläkanttiin

Ylämaa. Kaikilla ylämaalaisilla on jokin tunneside vanhaan urheilu- ja nuorisoseurataloon. Niin monet häät ja muut suuret perhejuhlat talossa on vietetty.

Matti Saarela

Urheilu- ja nuorisoseuratalo on ylämaalaisille tärkeä rakennus. Sillä kokoontuvat karaten harrastajat, zumba-ryhmä, kuorot, järjestöt ja eläkeläiset. Talossa on toimintaa lähes jokaisena arki-iltana.

-Tämä on myös oikeastaan ainoa paikka Ylämaalla, jossa voidaan järjestää häitä ja muita suuria perhejuhlia, Ylämaan Pyrkijöiden puheenjohtaja Jarmo Piispanen painottaa.

-Tämä talo on monelle meistä ylämaalaisista osa omaa identiteettiä, hän jatkaa.

Ylämaan alueraati on tehnyt kaupungille esityksen talon kunnostamisesta.

-Talon korjaamisesta on sovittu jo kuntaliitosta valmistelleessa toimikunnassa, Ylämaan kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja ja nykyinen Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Jukka Lohko (kesk.) muistuttaa.

Ennen sotia rakennettu vanha suojeluskuntatalo on peruskorjattu Ylämaan kunnan toimesta viimeksi 1970-luvun alussa. Tuolloin talon silloiset omistajat Ylämaan Pyrkijät, Ylämaan Maamiesseura ja Ylämaan Marttayhdistys lahjoittivat talon kunnalle.

Lohkon mukaan kunta sitoutui tuolloin kunnostamaan talon ja pitämään sen urheilu- ja nuorisoseurojen käytössä.

Taloa ei ole liitetty kunnalliseen vesijohtoverkostoon. Talon oman porakaivon vesi on niin rautapitoista, että juomavesi pitää tuoda paikalle kanistereissa. Vessojen virkaa hoitaa kaksi pihalle sijoitettua ulkokäymälää.

Talon liittäminen kunnalliseen vesi- ja viemärijärjestelmään parantaisi heti tilojen käytettävyyttä. Kaupungin arvio liittymän kustannuksista on 20?000 euroa.

Piispa epäilee, että korjauksen kustannuksia on liioiteltu. Kunnan vesijohto ja viemäri tulee vajaan sadan metrin päähän.

Kirjoittaja:
Matti Saarela