Valo kajastaa Linnoituksessa

Katuvalaistus. EU-hanke läpivalaisee Linnoitusta. Laajojen suunnitelmien käsittely odottaa museoviranomaisten lausuntoja.

Petteri Värtö

Valaisintolppia nököttää rivissä Linnoituksen Vesiportinkujalla Lappeenrannassa. Osittain puiset pylväät ovat mallikappaleita, joiden varaan Linnoitukseen suunniteltu valaistuksen uusiminen rakentuu. Erilaisia valaisimia tulee Linnoitukseen alustavien kaavailujen mukaan lukuisia, joista Vesiportinkujalla kokeiltavana ollut malli on yksi.

— Tolpan varsi on lopullinen, mutta valaisimen malli on liian moderni Linnoitukseen ja muuttuu pienemmäksi ja kypärämäisemmäksi, työpäällikkö Pauli Nulpponen sanoo.

Linnoituksen valaistuksen uusimisen suunnitelmat odottavat Etelä-Karjalan museon ja Museoviraston lausuntoja. Niiden jälkeen ne etenevät teknisen lautakunnan käsittelyyn.

Ensimmäisenä on tarkoitus kunnostaa Kristiinankadun katuvalaistus koko matkalta ja asettaa kohdevalaisimia Pusupuistoon, siellä oleville muistomerkeille sekä Viipurin portille.

— Kokonaisrahoitus kahdelle vuodelle on 300 000 euroa, ja muuhun eivät rahat riitä tänä vuonna. EU:n ja valaistuksen osuus talousarviosta on puolet, Nulpponen kertoo.

Suunnitelmat ovat tuntuvasti mittavammat ja panevat Linnoituksen varsinaiseen valokylpyyn. Linnoituksen rakennusten julkisivut on tarkoitus saada kohdevalaisimilla näkymään sekä kaupunginlahden että Pallonlahden suunnasta. Linnoituksen sisällä valaistaviksi on suunniteltu Kristiinankadun rakennusten seiniä, kadulta lähteviä polkuja ja alueen puita.

Suunnitelmat on tehnyt tamperelainen suunnittelutoimisto Valoa design. Niiden toteutus ja aikataulu riippuvat lausunnoista, lautakuntakäsittelystä ja rahoituksen riittävyydestä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö