Yhä useamman kaupan tiskillä rupla jo kelpaa

Ostosmatkailu. Osa Etelä-Karjalan kaupoista ottaa vastaan ruplia, osa miettii asiaa. Osa ei ruplista innostu.

ANTTI HIRSAHO

HEIKKI SOPANEN

Pietarilainen Polina Antonova käy kesäaikaan Suomessa pari kertaa kuukaudessa. Hän ostaa kodin taloustavaraa ja eritoten vaatteita. Antonova maksaisi ostoksensa mieluusti ruplilla.

-Se helpottaisi elämää todella paljon, hän innostuu. Ei tarvitsisi muistaa vaihtaa rahaa joka reissulle.

Tällä kertaa Antonova on kerännyt ostoskärryynsä Nuijamaan Laplandia-marketin hyllyiltä erilaisia pesuaineita ja ruokaa.

Laplandia-marketissa ruplat eivät toistaiseksi käy maksuvälineeksi. Soittokierros kuitenkin kertoo, että yhä useampi venäläisten suosima kauppa Etelä-Karjalassa jo kelpuuttaa ruplan. Lisäksi moni kauppa suunnittelee tai vähintään miettii ruplien hyväksymistä maksuvalikoimaan.

Ruplilla voi maksaa ainakin Rajamarketissa, Lappeenrannan Sokoksessa ja Etelä-Karjalan Prismoissa. Rajamarket on hyväksynyt ruplat niin kauan kuin kauppa on ollut lentokentän vieressä.

-Kovin usein asiakkaat eivät ruplilla maksa, myymäläpäällikkö Maija Krokfors kertoo.

Lappeenrannan Prismassa on otettu ruplia vastaan kolmen kuukauden ajan. Imatran Prisma aloitti ruplakaupan pari päivää sitten.

-Ruplilla maksaminen on koko ajan kasvussa, vaikka moni ostosmatkailijakin maksaa jo hankintansa kortilla, Osuuskauppa Eekoon käyttötavarakaupan johtaja Risto Punkkinen kertoo.

Kultakello, Moda ja Biltema miettivät ruplan käyttöönottoa. Citymarketeissa odotellaan ketjupäätöstä, sillä K-ryhmässä yksittäinen kauppias ei voi tehdä ruplapäätöstä.

Clas Ohlson ja Motonet eivät edes harkitse ruplien ottamista käyttöön.

Julia Koivunen on työskennellyt Laplandiassa kaksi ja puoli vuotta. Hänen mukaansa asiakkaat olisivat hyvin kiinnostuneita maksamaan ostoksensa ruplilla.

-Koko ajan kysytään, käyvätkö ruplat maksuvälineeksi.

Tällä hetkellä korttimaksaminen on yleisin tapa. Ruplien hyväksymistä osalla kassoista on pohdittu.

Laplandian yhteyteen on suunniteltu myös rahanvaihtopistettä, mutta toteutuminen on vielä auki.

Koivunen selittää kiinnostusta ruplien käyttöön muun muassa kotimatkalla olevien turistien tarpeilla. Jos matkalle vaihdetut eurot on käytetty jo Lappeenrannan keskustassa, kotimatkalla maksettaisiin mieluusti lompakosta löytyvillä ruplilla.

Prisman Punkkinen kertoo, että ruplan kurssi saadaan pankilta joka aamu ja päivitetään kassajärjestelmään. Vaihtoraha annetaan takaisin euroina ja saadut ruplat tilitetään pankkiin viikoittain.

Eniten ruplilla maksavat asiakkaat, joilla keskiostos ja käytettävissä oleva rahamäärä on hiukan pienempi.

-Pääsääntöisesti bussimatkaajat. Suomalaiset ovat hyödyntäneet ruplaa maksuvälineenä ja saaneet matkoiltaan jääneet setelit käytettyä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen