Afrikka tuli mummolaan

TEKSTIILITAIDE. Tini Sauvo avasi ensimmäisen näyttelynsä lapsuuden kaupungissaan Lappeenrannassa.

Kaija Lankia

Useat 1980-luvun ikäluokat oppivat lukemaan Simo Siilin ja Heikki Jäniksen avustamana. Aapiskukko-aapisen eläinhahmot loi graafikko ja kuvataiteilija Tini Sauvo.

Simo Siili lyllersi aikoinaan Lappeenrannassa Tini Sauvon mummolan puutarhassa Vanhalla Viipurintiellä. Aila muutti nimensä Tiniksi ja helsinkiläistyi.

— Mutta mummola on aina ollut täällä. Isovanhempien kuoltua perin sen, Sauvo kertoo.

Lappeenranta on hänelle paitsi kesäpaikka, myös tekstiiliteosten työhuone.

Perintömummolassa on tilaa maalata, kuivattaa ja ommella kankaita ja tehdä tekstiiliteoksia.

— Pihakoivun haaraan linnunpönttöön jätän joka syksy sydämeni, kun lähden maailmalle.

Kuvittajan ja animaatioiden tekeminen jatkuu, mutta taide saa nykyisin aiempaa suuremman osan Sauvon ajasta. Taiteen tekemisen ohella Tini Sauvon intohimo on matkailu.

Tutuiksi ovat tulleet Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maat ja kulttuurit.

— Töissäni on paljon vaikutteita maanosan ja aikakausien kulttuureista, olen tukeutunut niiden ornamentiikkaan ja muuhun perinteeseen.

Täky-galleriaan hän toi töitä, joiden juuret ovat Länsi-Afrikassa.

— Maalasin näyttelyteosten pohjana olevat akvarellit Villa Karon taiteilijaresidenssin terassilla Grand-Popon kylässä Beninissä.

Niitä maalatessa edessä avautui meri, joka kuuluu talossa yötä päivää. Linnut herättävät laulullaan ennen sarastusta. Akvarelleista syntyi tekstiiliteoksia Lappeenrannassa: aurinko paistoi, paarmat purivat, välillä sadekuuro hätisti sisälle.

Teoksissa yhdistyvätkin Afrikan tuuli, valo ja hälinä Suomen iltahämärään, koivuihin ja maaliskuun hankiin, tekijä kuvailee näyttelyesitteessä. Myös muotokielellä on kaksi lähtökohtaa: monikäyttöinen itäafrikkalainen kanga — hame, huivi, kantoliina — ja mummin tekemät ryijyt ja tilkkupeitot.

— Maiseman tai muiston kuvaaminen abstraktina sommitelmana oli hänelle luontaista. Saamastani hyvästä taidekoulutuksesta ei tässä suhteessa ole ollut apua, Tini Sauvo sanoo.

Näyttely on hänen ensimmäisensä Lappeenrannassa. Miksi vasta nyt?

— Hyvä kysymys. Koko ajan se on ollut mielessä, mutta nyt löytyi hyvä galleria.

Pohjoinen ja etelä — Tini Sauvon tekstiiliteoksia Täky-galleriassa Lappeenrannassa 3.6.—30.6.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia