Erilaisuus yhdistää Art Paimensaaressa

Savitaipale. Kesänäyttelyiden kantaäiti avaa jälleen ovensa. Viipurin taiteilijaseuralla on näyttelyssä vahva edustus.

Anne Kokkonen

Sunnuntaitunnelma on käsinkosketeltava Savitaipaleen Paimensaaren taiteilija-ateljeessa. Vaikka Art Paimensaaren avajaisia vietetään vasta ensi sunnuntaina, kaikki teokset ovat jo nyt kauniisti omilla paikoillaan.

-Näyttelyn valmistelu alkoi jo syksyllä, kun kutsuimme vierailijat, ateljeetalon emäntä Eeva Jokipelto paljastaa.

Art Paimensaari ei esittelyjä kaivannut, sillä laaja joukko suomalaisia taiteilijoita on vieraillut näyttelyssä vuosien varrella. Tällä kertaa ainoa uusi kasvo on Kalevi Liski, joka hänkin on isäntäväelle tuttu Viipurin taitelijaseuran kautta.

-Karjalaisuus tulee esiin tässäkin näyttelyssä. Meistä mukana olijoista neljä kuuluu Viipurin taiteilijaseuraan, Matti J. Rautio paljastaa.

Art Paimensaaren historia ulottuu kauas kesänäyttelyiden alkuhämärään 1960-luvun loppuvuosiin. Kuvataiteesta kiinnostuneet retkeilivät tuolloin joko Suvi-Pinxiin Vääksyyn, Purnuun Orivedelle tai Savitaipaleen Paimensaareen.

-Heti toisena kesänä jäätiin kelkasta, kun Suvi-Pinx ja Purnu panostivat enemmän markkinointiin, Rautio muistelee.

Hyvin on Art Paimensaari kuitenkin pärjännyt omalla linjallaan. Muutamia vuosia sitten alkanut yhteistyö Savitaipaleen kansantaideyhdistyksen Kaarina ja Ari Lindqvistin kanssa on antanut uutta virtaa isäntäväelle.

-Vuosi kerrallaan mennään eteenpäin, Jokipelto muistuttaa.

Tänä vuonna kansantaideyhdistys pitää omaa näyttelyään entisen osuuskauppatalon kellarissa ja ateljee jäi kokonaan Art Paimensaaren käyttöön.

Yhteisiä elävän taiteen iltapäiviä kuitenkin jatketaan ateljeessa sunnuntaisin.

Paimensaaren kesävieraista kiinnostavimpiin kuuluu näyttelyn kuopus Landys Roimola, jonka teoksia oli esillä Art Paimensaaressa myös viime vuonna. Lappeenrantalainen Roimola valittiin keväällä mäntyharjulaisen taidekeskus Salmelan näyttelyluokan taiteilijaksi.

Tämän kesän taiteilijoita ovat myös Marjatta Hiltunen, Hanna Meuronen-Majamaa sekä Sinikka Hurskainen. Matti J. Rautioltakin nähdään joukko aivan uusia töitä.

Art Paimensaari

Rautionpolku 3, Savitaipale.

Kesänäyttely Matti J. Raution ja Eeva Jokipellon taiteilija-ateljeessa.

Yksi Suomen ensimmäisiä kesänäyttelyitä, nyt avoinna 41. kerran.

Avoinna 2. heinäkuuta?-?11. elokuuta tiistaista sunnuntaihin kello 12-18.

Elävän taiteen iltapäivät näyttelyn aikana sunnuntaisin kello 16.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen