Kiven kova suosio

YLÄMAA. Kivialan näkymät maailmanmarkkinoilla ovat hyvät. Kaakonkulma on turkulaisen Palin Granitin tärkein tuotantoalue.

ANTTI HIRSAHO

Palin Granit investoi Kaakkois-Suomen kivilouhimoihin voimakkaasti. Ylämaan maaperästä löytyvä Baltic Brown -kauppanimellä tunnettu kivilaji on maailmalla arvossaan.

Kivi on nousemassa uudestaan rakennusteollisuuden suosioon.

-Etenkin Amerikan suunnalta tulee positiivisia uutisia, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Heikki Palin.

Ylämaalta kivi lähtee Kotkan satamaan ja jatkaa matkaansa Itämeren yli. Sieltä materiaali laivataan maailmalle, useimmiten Kiinaan.

Hyvän laadun lisäksi ulkomaiset asiakkaat arvostavat suomalaisen kiven toimitusvarmuutta. Hinnat pysyvät varsin vakaina verrattuna kilpailevien maiden tuotteisiin.

-Intialaisen kiven hinta saattaa tuplaantua tai puolittua nopeasti. Markkinatilanne säilyy meille suotuisana maltillisella hinnoittelulla, Palin kertoo.

Myös kotimaan rakentamisessa kiven käyttömäärät ovat taas kasvussa.

-Luonnonkivihän on puun lisäksi ainoa valmis rakennusmateriaali. Terästä ja betonia joudutaan jalostamaan paljon pidemmälle.

Vaikka raakakivilohkare on jalostamattomana karun näköinen, suurin osa siitä on käyttökelpoista. Palinin mukaan hukkaprosentti liikkuu kymmenestä kolmeenkymmeneen.

Venäjän markkinat eivät rajan läheisyydestä huolimatta ime Ylämaan kiveä kovin voimakkaasti. Raskaan raakakiven kuljettaminen rekkarahtina ei ole logistisesti merikuljetusten veroista.

Kiinalainen kivenvälittäjä Greton Guo suihkuttelee Ylämaan louhimolla graniittilohkareita vedellä. Näin hän saa selville, minkä väriseltä kivi tulee näyttämään hiottuna. Toisessa kädessä miehellä on mittanauha lohkareen koon tarkastamiseksi.

Herra Guo on merkittävä asiakas, joka välittää myös jonkin verran kiinalaista kiveä Suomeen. Tänään hänet on tuotu Helsingistä arvioimaan kiviä ja illalla hänet ajetaan takaisin.

-Noin 95 prosenttia ostajista tulee paikan päälle katsomaan kiviä, arvioi tuotantopäällikkö Pauli Salmela.

Heikki Palin täsmentää yrityksen jakavan tuotteet laatuluokkiin. Ykkösluokan kivillä on laatutakuu, kakkosluokan lohkareita ostajat käyvät katsomassa paikan päällä.

Yritys on kulkenut jalostusasteen nostamisessa vastavirtaan. Tarjonnan monipuolistamisen sijaan yritys on myynyt kivenjalostustoimintojaan ja panostanut raakakiven tuottamiseen.

Konekannan lisäämiseen ja uusimiseen on uponnut parissa vuodessa useita miljoonia. Usko tulevaisuuden kivimarkkinoihin on vahva.

Yritys etsii myös uusia louhimoita. Tänä vuonna alkaa tuotanto yhdessä uudessa louhimossa ja joitakin vanhoja otetaan uudestaan käyttöön.

-Kiventyöstömenetelmät ovat kehittyneet siten, että kysyntä on herännyt uudelleen aiemmin suljetuista louhimoista saataville kivilaaduille, Palin kertoo.

VANHA PERHEYRITYS

Kivenhakkaaja Antti Palin perusti 1921 kiviveistämön Loimaalle.

Nykyinen toimitusjohtaja Heikki Palin tyttärineen omistaa yrityksen.

Yrityksen omat louhimot tuottavat markkinoille 40 000 kuutiota kiveä vuodessa.

Viennin osuus tuotannosta on 90 prosenttia.

Yritys luopui hiljattain rakennus- ja sisustuskivien jalostuksesta ja keskittyi raakakiven kauppaan.

Kirjoittaja:
Antti Hirsaho