Lapset etsimässä sydämen sivistystä

LAPPEENRANTA. Noitarummun pauhu muutti Lappeenrannan urheilutalon ikiaikaisten myyttien näyttämöksi Lasten Kalenoiden pääjuhlassa.

Jenni Hirvinen

Lasten Kalenat päättyivät juhlavasti sunnuntaina. Sadat nuoret taiteilijat esittivät ylistyslaulun rakkaudelle, perinteille ja luonnolle eri taidelajien kautta.

Nuorisoseura Rajan Nuorten kansantanssiryhmä Kimurantti esiintyi aiemmin viikolla Lappeenrannan Oleksilla. Ramppikuumetta on podettu yhdessä pitkin Lasten Kalenoita.

-Jännitys kuuluu esitykseen latautumiseen. Täällä ohjelmanumerossamme on mukana tangoa, jota ei tavallisissa tanssiharkoissa ole treenattu, kansantanssiryhmä Kimurantin jäsen Olga Rehula kertoo.

Kalena-viikko yhdisti eri maakuntien nuoret sukupolvet. Kaukaisimmat taiteilijat tulivat Rovaniemeltä saakka. Kimurantin tyttöjen mukaan maakuntien välistä sutinaakin on tanssiharjoitusten väleihin mahtunut.

-Muiden paikkakuntien tytöt taisivat vähän ihastua noihin meidän tanssiviin poikiin, Sonja Koskela ja Emma Laasonen Kimurantista paljastavat.

Viiden markan lavatanssiosuudessa urheilutalo täyttyi hempeistä kukkamekoista ja prässätyistä housuista. Palloiluhallin lattia hypähteli tanssin töminän ja sodankyläläisen Jukka Hannulan säveltämän tangon tahtiin.

-On ainutlaatuista, että saimme näin huikean ryhmän toteuttamaan tätä projektia. Musiikki tehtiin varta vasten ja lavastuksessa hääri lasten tukena huippuammattilaisia, Kalevan Nuorten Liiton Ulla Konttinen kiittelee.

Taiteita yhdistelevän kokonaisuuden päähenkilö Venla Väinämö oppi perinteiden kunnioittamista eri kulttuurien ja aikakausien myötä.

Käsikirjoitusta sorvattiin nuorten työpajoissa viime syksystä lähtien ohjaaja Johanna Juslinin kanssa.

-Kaikki tieto ei ole ministeriöiden kansioissa tai virastojen tietokoneilla. Todellista tietoa on ystävyyden ja yhdessäolon taito, mikä tulee lapsille tutuksi Venlan tarinan kautta, Konttinen pohtii.

Muiden paikkakuntien tytöt taisivat vähän ihastua noihin meidän tanssiviin poikiin.

Kimurantin tytöt

Kadonneen tiedon metsästys

Taidekokonaisuus, jonka toteutti 650 nuorta tanssin, teatterin ja sirkuksen taitajaa.

Sisäasianministeriön siivoojan Venla Väinämön matka kulkee Itämeren ja saamelaiskulttuurin kautta 1500-luvun Turun torille.

Nuorison ja Johanna Juslinin laatima käsikirjoitus sekoittaa suomalaista mytologiaa nykypäivän todellisuuteen.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen