Se on kiveä mikä kimaltaa

Ylämaa. Tuhannet kivet välkehtivät Ylämaalla. Jalokivimessut levittävät kiviharrastuksen sanomaa.

Jenni Hirvinen

Suomen suurimmat jalokivimessut ovat elävöittäneet Ylämaata jo 31 vuoden ajan. Jalokivikylän paahtavassa auringonpaisteessa kimmeltää 10 000 kiveä. Omia kalleuksiaan on tullut esittämään 70 näytteilleasettajaa. Kävijämäärän ennustetaan tänä vuonna hipovan kuutta tuhatta.

-Suuri yleisö on enemmistö yhä. Toisena tulevat harrastajat, sitten ammattilaiset, Ylämaan jalokiviyhdistyksen jäsen ja messujen johtaja Esko Hämäläinen kertoo.

Helsinkiläinen Väinö Kotilainen ja turkulainen Matti Laakso ovat häärineet kivien parissa 40 vuotta. Miehet toivat messuille näytille Kotkasta löytynyttä harvinaista savukvartsia.

-Tämä kivi on pieni pala siitä, mitä on vuosien aikana tarttunut matkaan. Kotona niitä on aitassa aikamoinen kokoelma, Kotilainen kertoo.

Jalokivimessuilla näkee myös koruja, fossiileja, mineraaleja ja kivenhiontalaitteita. Omia aarteitaan voi tuoda tunnistettaviksi ja arvioitaviksi.

-Tänä vuonna on hyvin esillä lasinpuhallus ja korut, Hämäläinen sanoo.

Kivien käyttö on ollut aiemmin Suomessa takapajuista, mutta ala on saanut jalokivimessujen myötä näkyvyyttä. Luonnonkiven suuret resurssit osataan hyödyntää nykyään paremmin.

-Ylämaan alueella joka neljäs on kivitöissä. Graniittipuolella on paljon perheyrityksiä, joten hyöty koko alueelle on valtava. Ylämaa on Lappeenrannan kruununjalokivi, Hämäläinen kommentoi.

Keski-Euroopasta Suomeen rantautunut kiviharrastus on voimistumassa. Maassa järjestetään vuosittain muutamat jalokivimessut sekä kivikerhoja ja kivipajatoimintaa. Harrastus ei loistokkuudestaan huolimatta sulje ketään pois.

-Into tutkimiseen lähtee hiekkalaatikolta. Leikeissä pätee kullanhuuhtomisen periaate. Se on omin käsin näpertelyä ja kokeilua, jonka kaikki voivat aloittaa, Hämäläinen sanoo.

Ylämaan jalokivimessut sunnuntaina kello 10-18.

Ylämaa ylpeä spektroliitistaan

Spektroliitti on maasälpää eli labradoriittia. Nimi tulee Labradorin niemimaalta, josta kiveä löydettiin 1770-luvulla. Ylämaan labradoriitissa värit ovat poikkeuksellisen voimakkaat.

Ylämaan spektroliitti on väriensä voimakkuuden ansiosta saavuttanut kansainvälistä suosiota. Se hiotaan pyöröhionnalla ja kivet kiinnitetään koruihin. Kivestä tehdään myös erilaisia koriste- ja tarve-esineitä.

Spektroliitissä värit vaihtelevat rajattomasti kiveä käännettäessä, kun valon tulosuunta muuttuu.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen