Suomenhevosen puolustaja

Lappeenranta | Nimekäs kuvittaja Katriina Viljamaa-Rissanen keskittyy piirtämään suomenhevosia.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Katriina Viljamaa-Rissanen on intohimoinen hevosihminen. Se on vaikuttanut hänen ratkaisuihinsa läpi elämän. Kuten siihen, että ansioitunut kuvittaja ja suunnittelija jätti muut työnsä ja keskittyy nyt piirtämään hevosia.

Viljamaa-Rissasta inspiroivat etenkin suomenhevoset. Hänen töissään suomenhevoset uhkuvat vauhtia, voimaa ja kauneutta.

— Kun tekee maalauksia, täytyy olla päämäärä, joka kantaa. Minulle se on uhanalaisen hevosrodun puolustaminen.

Hevoset tulivat osaksi Katriinan elämää jo pikkutyttönä. Hän syntyi Lappeenrannan Linnoituksessa, mutta pian isän työ armeijassa vei perheen Valkjärven varuskuntaan.

— Vietin lomat isoäidin luona Lappeenrannan Tyysterniemessä. Palatessamme kotiin varusmies Hujanen oli aina bussipysäkillä meitä vastassa hevosen kanssa ja antoi kyydin varuskuntaan. Muistan, että iltarukouksessa pyysin taivaanisää suojelemaan oman perheeni lisäksi myös Hujasta ja heppaa, Viljamaa-Rissanen nauraa.

Varuskunnan lapset kyydittiin myös kouluun hevosella. Kun oikein kauniisti pyysi, Katriina sai pidellä ohjaksia ja välillä ajaakin.

Kun perhe 50-luvulla muutti Haminaan, Katriina seurasi tarkasti, kun upseerit treenauttivat hevosia. Kun hevosia treenin jälkeen jäähdyteltiin, Katriina pyysi päästä selkään.

— Nautin siitä kostean hevosen tuoksusta ja satulan narinasta, hän muistelee.

Vartuttuaan Katriina suuntautui taiteelliselle alalle ja pääsi opiskelemaan Taideteolliseen. Opiskelukavereiden joukosta löytyi myös tuleva aviomies, sisustusarkkitehti Reino Rissanen.

— Aluksi muutaman vuoden ajan harrastimme purjehdusta, mutta sitten sain Reinonkin innostumaan hevosista.

— Meillä on ollut yli 30 vuotta hevosia, neljä kaikkiaan. Olen aina itse hoitanut ja ratsastanut hevosemme, näin tuntuma on syvä. Kun viimeinen tammamme myytiin, en ole sen jälkeen nuossut satulaan.

Kolme vuotta sitten pariskunta muutti perhesyistä Lappeenrantaan. Sen seurauksena maalauksiin on alkanut ikuistua myös lappeenrantalaisia suomenhevosia, kuten Yrjänä Iitiästä.

— Aluksi valokuvaan hevosen, se on minulle ensimmäinen luonnosteluvaihe.

— On osattava olla vuorovaikutuksessa mallin kanssa: eläytyä, tuntea ja nähdä. Muutoin työ jää jäljentämisen tasolle.

Katriina Viljamaa-Rissasen töitä esillä Galleria Kaakaopavussa (Lappeenrannan kuvataidekoulu) 26.6.–21.7. Yhteisnäyttely Leila ja Marju Kaltilan sekä Pekka Viljamaan kanssa.

Katriina

Viljamaa-Rissanen

Valmistunut nykyisestä Taideteollisesta korkeakoulusta. Vahvimpia aineita olivat jo silloin piirustus, maalaus, elävänmallinpiirustus ja croquis.

Teki uransa alussa lastenkirjakuvituksia.

Kuvittajana palkittu muun muassa Rudolf Koivu -palkinnolla.

Suunnittelutöitä muun muassa Arabialle, Pentikille, Finlaysonille, Postille.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto