Tuskaa tiedossa vihreän saaren rajussa MM-testissä

YLEISURHEILU. Aku Partanen yrittää lauantaina Dublinissa Moskovan MM-kisarajan alitusta 50 kilometrin kävelyssä. Edelliset yritykset maratonmatkalla ovat päättyneet keskeyttämiseen.

Jarmo Hämäläinen

Irlannin tuoreet sääennusteet ja lupaukset raikkaista 16 asteen keleistä viikonlopuksi saavat Aku Partasen hyvälle tuulelle.

— Pitkään kävelykisaan sellainen sää on melkein optimi, tuumii lauantaina Dublinissa 50 kilometrin kävelykisaan osallistuva LUM:n kilpakävelijä.

Vihreän saaren kansainvälisessä kävelykisassa Aku Partasella on kaksi kovaa tavoitetta: maaliin saakka jaksaminen ja Moskovan MM-kisojen aikarajan alitus.

Kaksi kertaa 21-vuotias kävelijä on yrittänyt taistella maaliin asti 50 kilometrin maratonkävelyssä. Viime vuonna ensimmäisessä yrityksessä matka keskeytyi kolmenkympin kohdalla, keväällä Slovakian hellekisassa jalkakrampit katkaisivat matkanteon 37 kilometrin jälkeen.

— Jos nyt kolmannella kerralla pääsisin jo tasaisen vauhdin taulukon mukaan maaliin asti, Aku Partanen virnuilee.

Dubliniin perjantaina matkustava Aku Partanen saa reitin varrella vahvaa tukea valmentajaltaan, kävelyn maailmanmestari Valentin Konoselta.

Syytä onkin, sillä 50 kilometrin kävelykisa kestää 4—5 tuntia eli hikeä vuodatetaan pari tuntia kauemmin kuin maratonjuoksussa.

— Tuskaa on tiedossa ja kipua on kestettävä. Pitää vain ajatella, että mennään kilometri kerrallaan.

— Tavoitteena on Moskovan MM-kisojen A-raja, joka on neljä tuntia ja kaksi minuuttia. Kilometrin keskiaika pitäisi olla 4.50.

— Tarkoitus on aloittaa vähän nopeammin. Loppukilometreillä olisi hyvä olla aikaa varastossa, jos tulee katkeaminen, Partanen suunnittelee.

Pari viikkoa sitten 30 kilometrin SM-maantiekävelyssä Jarkko Kinnusen jälkeen hopeaa ottaneen Aku Partasen kesäkauden ohjelma on tiivis.

Vain yksitoista päivää Dublinin 50 kilometrin kisan jälkeen Partanen on jo lähtöviivalla alle 22-vuotiaiden nuorten EM-kisoissa Tampereella.

— Olemme Vallun kanssa suunnitelleet, että ehdin juuri palautua EM-kisojen kahdenkympin kävelyyn. Menestymismahdollisuudet EM-kisassa olisivat varmasti paremmat, jos jättäisin Irlannin kisan väliin.

— Syksyllä kuitenkin jo sovittiin, että Moskovan MM-kisat ovat kauden päätavoite, Aku Partanen kertoo.

Viidenkympin kävelykisa on luonteeltaan ainutlaatuinen kilpailu.

— Aku käveli keväällä 30 kilometrillä nuorten Suomen ennätyksen 2.13.50. Sillä perusteella hänellä on hyvät mahdollisuudet Moskovan A-rajan alittamiseen, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä viidenkympin kisan lopussa tapahtuu, Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen muistuttaa.

Jarkko Kinnunen on jo valittu MM-kisoihin.

— Jos Aku rajan alittaa, niin soitan hänelle heti, että valinta on varma, lupaa Kemppainen, jonka johtamaan MM-joukkueeseen ei varsinaisesti tunkua ole muissa lajeissa kuin keihäänheitossa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen