City-korttelin länsipäähän jopa 8 kerrosta

Lappeenranta. Kolme kiinteistönomistajaa on jättänyt kaavamuutoshakemukset. Niissä esitetään merkittäviä rakennusoikeuksien lisäyksiä.

HEIKKI SOPANEN

City-korttelin länsipäähän saattaa tulla kahdeksankerroksisia rakennuksia Lappeenrannassa. Kiinteistö Oy Ecume, Koulutalo Oy Valtakeskus ja Eekoo kiinteistöt Oy ovat jättäneet kesäkuussa kaupungille asemakaavamuutoshakemukset, joissa ne esittävät merkittäviä rakennusoikeuden lisäyksiä omistamilleen tonteille.

Ecume omistaa Danske Bankin ja Suomalaisen Kirjakaupan tontin rakennuksineen. Kaavamuutoshakemuksessa tontille esitetään kerroskorkeuksia viiden ja kahdeksan kerroksen välillä.

Koulutalo Oy Valtakeskus esittää omistamalleen entisen KOP:n tontille kahdeksankerroksista rakennusta, ja Eekoo omistamansa Matkatalon paikalle kuusikerroksista rakennusta.

Ecumen toimitusjohtaja Heikki Vaahto kertoo, että kaavamuutoksella tähdätään tulevaisuuteen.

-Tontilla ei tapahdu mitään vielä pitkään aikaan. Meillä on nykyisten vuokralaisten kanssa voimassa pitkät vuokrasopimukset. Uusi kaava antaisi meille mahdollisuuden varautua tulevaisuuteen.

City-korttelin uudistamista on käsitelty toistakymmentä vuotta. Lappeenrannan kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo sanoo, että nyt hanke alkaa kaavamuutoshakemusten myötä konkretisoitua. Salon mielestä on hyvä, kun suunnitelmia voidaan käsitellä hallinnollisesti samanaikaisesti, eikä tontti kerrallaan pidemmällä aikajaksolla.

-Voimme hahmotella massoittelut ja näyttää kaupunkilaisille, millaiseksi kortteli tulisi, kun sitä aikanaan käydään toteuttamaan. Kukin kiinteistö toteuttaa sitten hankkeensa omassa aikataulussaan.

Salo sanoo, että City-korttelin länsipään kaavahakemukset otetaan työn alle heti, kun kaavoitusresurssit sen mahdollistavat. Hän muistuttaa kuitenkin, että kyseessä ovat kiinteistönomistajien näkemykset ja ehdotukset, ja niiden toteuttamisesta käydään vielä tarkempaa keskustelua.

Ecumen Heikki Vaahto kertoo, ettei heillä ole vielä tarkempia suunnitelmia, kuinka mahdolliset lisäkerrosneliöt toteutetaan. Nykyiset rakennukset voidaan purkaa ja rakentaa täysin uutta tilalle tai sitten hyödyntää nykyiset rakennukset ja korottaa niitä. Vaahdon mielestä heillä on kuitenkin yksi valtti muihin kiinteistönomistajiin nähden.

-Meillä on Danske Bankin rakennuksen alakerrassa valmiina 50 autopaikkaa. Se helpottaa melkoisesti kiinteistön kehittämistä.

Yhdestä asiasta Vaahto on varma.

-Mitään kauppakeskusta City-kortteliin ei tule. Eri kiinteistön omistajilla on sen verran erilaiset intressit, kun jokainen hakee itselleen parasta mahdollista lopputulosta. Tärkeintä on, että korttelin uudistaminen saadaan liikkeelle. Sitä on vatvottu jo turhan kauan.

Tärkeintä on, että korttelin

uudistaminen saadaan liikkeelle.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen