Lemillä laulettiin ennätystahtiin

Festivaalit. Päivi Loponen-Kyrönsepän viimeinen ohjelmisto Lemin musiikkijuhlilla oli menestys. Uusi taiteellinen johtaja Niina Keitel saa työparikseen toiminnanjohtajan.

Liisa Kukkola

Lemin 30-vuotisten musiikkijuhlien päätöskonsertti tiivistää festivaalin vuoden: uudenlainen konsertti ja ennätysyleisö.

Musiikkijuhlilla kävi viiden päivän aikana 4?000 ihmistä, mikä on juhlien ennätys.

Eniten yleisöä keräsi päätöskonsertti Tangon kultaiset vuodet. Lemin koulukeskukseen Eino Gröniä, Sanna Pietiäistä ja Saska Helmikalliota oli tullut kuulemaan 650 ihmistä, ja konsertti oli loppuunmyyty.

-Juhlat menivät hyvin, joka konserttiin tuli yleisöä yli tavoitteiden, kertoo tuotantopäällikkönä ollut Sirkka Liljander.

Oopperalaulaja Niina Keitel aloittaa Lemin musiikkijuhlien uutena taiteellisena johtajana. Mezzosopraano, kuten aiempikin taiteellinen johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä, aikoo säilyttää tämän luoman, lauluun ja monipuolisuuteen perustuvan linjan juhlien ytimenä.

-Uusia vivahteita, mutta samat periaatteet. Lemillähän on pitkät lauluperinteet, jotka pohjautuvat neliääniseen virsilauluun, joten laulaminen sopii näille juhlille, Niina Keitel sanoo.

-Olin ensimmäistä kertaa mukana, ja olin ilahtunut miten paljon täällä on innokkaita ihmisiä ja talkoolaisia. Juhlilla on lämminhenkinen tunnelma, niistä on helppo pitää, Keitel jatkaa.

Keitel on innoissaan uudesta pestistään, tosin samalla tavalla kuin tulevat isot oopperaroolit Carmenina ja Cenerentolana, se myös etukäteen hieman pelottaa.

-En olisi hakenut tähän työhön, jos juhlille ei olisi saatu vuoden tauon jälkeen myös toiminnanjohtajaa, Keitel sanoo.

Uusi toiminnanjohtaja on jo valittu, nimi julkaistaan lähiaikoina. Hän toteuttaa käytännössä taiteellisen johtajan kokoamaa ohjelmaa.

Lemin musiikkijuhlien tämänvuotinen budjetti on noin 50 000 euroa. Apurahoja siitä on 25 000 ja lipputuloja noin 18?000 euroa. Loput on sponsoritukea.

-Talkoolaisten määrän pystyy vielä laskemaan. Jos väliaikakahvitukset ja leipomiset lasketaan mukaan, talkoolaisia on noin 120. Tiiviiseen ryhmään kuuluu noin 20-40 ihmistä, Liljander kertoo.

Tehtyjen tuntien määrää ei ole koskaan laskettu.

-Ehkä pitäisi laskea. Se voisi olla arvokas tieto apuraha-anomuksissa, Liljander sanoo.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola