Thaimaalaisilla poimijoilla laaja alue

Luumäki. Kiantama Oy:n marjastajat lähtevät liikkeelle Etelä-Karjalan metsiin Luumäeltä tänään.

MATTI RIIHELÄ

THAIMAASTA tulleet marjanpoimijat aloittavat Etelä-Karjalan korpivaelluksensa Luumäeltä. Marjastajat Suomeen tuottaneen kainuulaisen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoi perjantaina, että mustikan perässä ajetaan Taavetin lomakylästä jopa sadan kilometrin päähän.

Kaikki poiminta ei suinkaan tapahdu Luumäellä. Suurin osa saaliista kootaan todennäköisesti ihan muualla.

-?Saimaan seutu on varmasti sitä parasta aluetta. Siellä käyvät marjastajat Kesälahdelta ja Juvaltakin, tietää Vernu Vasunta.

KIANTAMALLA on thaipoimijoita listoillaan lähemmäs sata. He saapuivat Luumäelle keskiviikkona ja torstaina. Torstaina he eivät vielä aloittaneet mustikoiden poimintaa vaan järjestelivät erilaisia käytännön asioita. He hakivat muun muassa vuokra-autot, joilla liikkuvat marjastusmatkoillaan. Yhteistä kuljetusta marjastuspaikoille ei toisin sanoen ole. Pienemmät ryhmät liikkuvat kukin tahoillaan.

Koko joukko on majoittunut Taavetin lomakylään, jonka puitteet ja olosuhteet toimitusjohtaja Vasunta kävi tutkimassa jo viime kesänä.

Vesannan mukaan kaikki yhtiön käyttämät poimijat ovat kunnollisessa majoituksessa.

Kenenkään ei tarvitse yöpyä esimerkiksi teltoissa, joita Kuutostien varressa olevalla levähdyspaikalla Taavetissa on nähty noin viikon ajan.

TELTTAMAJOITUS on ehdottomasti kielletty, korostaa Vasunta.

-Siitä on ulkoministeriön ohjeet ja meidän omat ohjeemmekin kieltävät telttamajoituksen.

Luumäellä torstaina tietoon tullutta aseella uhkailua eivät Kiantaman poimijat ole kokeneet koko yhtiön nelikymmenvuotisen historian aikana.

-Meille ei ole tullut tällaista uhkailua koskaan vastaan. Ministeriön selvityksessä pari vuotta sitten tuli kyllä tällainen tilanne esiin. Jotakin poimijaa oli jossain aseella uhattu.

LUUMÄELLÄ thaipoimijoita on kyllä epäilty rikoksesta.

-Viime kesänä meihin oli yhteydessä Luumäeltä muuan kaveri, joka väitti, että poimijamme olisivat käyneet polttoainevarkaissa. Tälläkin viikolla hän otti yhteyttä.

Vuosi sitten Etelä-Karjalaan toi thaipoimijoita Haapavedeltä käsin toimiva Marja-Matti.

Poimijoiden tukikohta oli tuolloin Ruokolahden Syyspohjassa.

MARJA-MATIN toimintaa vetävä yrittäjä Matti Hankonen kertoi Etelä-Saimaalle pari viikkoa sitten, ettei yhtiö tänä vuonna tuo thaipoimijoita Etelä-Karjalaan. Vain yksittäisiä poimijoita saattaa käydä tällä suunnalla.

Marja-Matin poimijoiden päätukikohta on tänä vuonna Jyväskylän seudulla Hankasalmella.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä