Eksotella on edessä iso remontti

Säästötalkoot. Vaadittuja säästöjä haetaan rajulla toimintojen keskittämismallilla. Jäsenkunnat kertovat oman kantansa säästösuunnitelmaan lähiviikkoina.

Heikki Sopanen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on valmis keskittämään lääkäripäivystyksen ja ensiavun Etelä-Karjalan keskussairaalaan.

Lappeenrannan Armilaan ja Sammonlahteen sekä Imatran Honkaharjuun ja Parikkalaan jäisivät vain ajanvarauksella toimivat lääkärin vastaanotot. Kuntiin jäisivät pääasiassa sairaanhoitajavetoiset hyvinvointiasemat.

Suunnitelma rajusta lääkäripalvelujen keskittämisestä on piirin järein vastaus jäsenkunnille toiminnan tehostamisesta. Kunnanjohtajat ovat pyytäneet Eksotelta suunnitelmaa, kuinka piirin menoissa voidaan säästää seuraavien viiden vuoden aikana 120 miljoonaa tai 190 miljoonaa euroa. Eksote esitteli perjantaina vaihtoehtoisen suunnitelmansa.

-Siihen on kirjattu laskennallisia esityksiä palvelujen järjestämisestä. Haluamme nyt kuulla kunnilta, mitä niiden mielestä pitää tehdä, sillä jotain on tehtävä. Varsinaisen ehdotuksen teemme, kun kunnat ovat antaneet lausuntonsa suunnitelmaan, Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo.

Rakenteita kolistelevaan remonttiin pitää lähteä, koska Eksoten kunnilta saama rahoitus ei riitä terveyspalvelujen tarjoamiseen nykyrakenteella. Piirin käyttötalouden alijäämä kasvaa koko ajan, ja kunnat ovat haluttomia antamaan lisämiljoonia.

Eksoten suunnitelmalla säästöihin voidaan päästä, mutta se pitää sisällään useita reunaehtoja, joiden toteutuminen on jäsenkuntien ja piiriltä erikoissairaanhoidon ostavan Imatran käsissä.

-Keskustelua varmasti syntyy, sillä päätökset tuntuvat maakunnan asukkaille tarjottavissa palveluissa ja heitä vartenhan piiri on olemassa. Syksy näyttää, mikä vaihtoehto toteutuu, Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) Lappeenrannasta sanoo.

Lappeenrantalainen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) tiivistää suunnitelman sanoen, että säästöt syntyvät tekemällä asiat tehokkaammin ja resursseja uudella tavalla käyttäen.

Itkosen mielestä Imatra olisi saatava ”täysjäsenenä” mukaan Eksoteen.

-Taloudellisin vaihtoehto on koko maakunnan kattava sosiaali- ja terveyspiiri. Tämä on todettu kolmessa eri selvityksessä.

Lääkäritoimintojen keskittäminen keskussairaalaan tarkoittaa nykyisten tilojen remontointia ja uusien tilojen rakentamista. Loppulasku riippuu keskittämisen asteesta. Itkonen vakuuttaa, että investointi maksaa itsensä takaisin toiminnan tehostumisena ja henkilöstökulujen vähenemisenä.

Rakenneremontin oleellinen talouspalikka on myös Eksoten alijäämän kattamisen aikataulu. Eksoten johto haluaisi aikalisän saadakseen käyttötaloutensa tasapainoon ja odottaakseen rakenneinvestointien tuomia hyötyjä.

Toimitusjohtaja Itkonen vakuuttaa, että Eksoten johtajisto ja henkilöstö ovat valmiita muutoksen läpivientiin.

Päätökset tuntuvat maakunnan asukkaille tarjottavissa palveluissa.

Marja-Liisa Vesterinen

43

miljoonaa euroa. Eksoten alijäämä 2010-2013

28,6

miljoonaa euroa. Lappeenrannan osuus alijäämästä.

121,8

miljoonaa euroa. Säästöt kevyemmällä vaihtoehdolla 2014-2018.

190,3

miljoonaa euroa. Säästöt raskaammalla vaihtoehdolla 2014-2018.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen