Eksp jatkaa itsenäisenä pankkina

Säästöpankki. Toimitusjohtaja Jarmo Partasen mukaan tarvetta säästöpankkien yhteenliittymän jäseneksi ei ole.

HEIKKI SOPANEN

Etelä-Karjalan säästöpankki (Eksp) aikoo pysytellä suunnitellun säästöpankkien yhteenliittymän ulkopuolella. Toimitusjohtaja Jarmo Partanen sanoo, ettei Eksp:lla ole tarvetta liittyä osuuskuntamuotoiseen yhteisöön.

-Pankkimme kanta on, että muutokseen ei pidä lähteä muutoksen vuoksi vaan tarpeen pohjalta. Meillä tarvetta liittymiseen ei ole vaan meille riittää Säästöpankkiliiton jäsenyys.

Säästöpankkiryhmässä on keskusteltu ryhmärakenteen tiivistämisestä pankkien keskinäisen takausrenkaan avulla. Taustalla ovat eurooppalaisten pankkien kiristyvät vakavaraisuus- ja maksuvalmiussäännökset. Yhteenliittymällä haettaisiin yhteistä puskuria vastaamaan kiristyviä säännöksiä.

-Eksp pystyy hoitamaan maksuvalmiuden oman toiminnan kautta ja jos lainoitustarvetta tulee, palvelun tarjoajia löytyy markkinoilta, Partanen perustelee linjausta jatkaa itsenäisenä alueellisena pankkina.

Virallisen päätöksen asiasta tekevät Eksp:n isännät pankin hallituksen esityksestä. Myös hallintoneuvosto käsittelee asiaa. Säästöpankkiliitto on kertonut, että pankkien päätökset asiasta pyritään saamaan tämän vuoden aikana. Eksp:n toimitusjohtaja Partanen pitää aikataulua liian kireänä.

-Asia on sen verran keskeneräinen, että kevättalveen menee.

Säästöpankkiliittoon kuuluu 30 pankkia. Partanen ei lähde arvioimaan muiden pankkien suhtautumista yhteenliittymään.

-Otan kantaa vain oman pankkimme puolesta. Näen kuitenkin mahdollisuuksia kaikille säästöpankeille toimia yhdessä ja vahvana ryhmänä säästöpankkiliiton sateenvarjon alla. Osa nykyisistä säästöpankeista voi muodostaa yhteenliittymämuotoisen säästöpankkiryhmän ja osa jatkaa Eksp:n tapaan nykyisen toimintamallin mukaisesti.

Partasen näkemyksen mukaan volyymihyödyt ovat hyödynnettävissä myös Säästöpankkiliiton jäsenenä sen palvelu- ja tuoteyhtiöiden kautta.

Toimitusjohtaja Partanen oli pankkimiehenä jo 90-luvun oman lamamme aikana. Hän sanoo, että taloushistoriasta on otettava opiksi ja hän itse oppi varovaisuuden ja luottamuksen merkityksen.

-Luottamus on kaiken perusta. Asiakkaat määräävät, kuinka pankilla menee. Markkinoita pitää myötäillä eikä pikavoittoja kannata hakea. Me Eksp:ssa olemme kasvaneet maltillisesti kansantalouden vauhdin ja ympäröivän talousalueen kehityksen mukaisesti. Sillä linjalla jatketaan eikä turhia riskejä oteta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen