Categories
Artikkelit

Huoli vedestä painaa

Lappeenranta | Jätevesi-illassa korostui kaupunkilaisten huoli ja epäluulo. He haluavat parhaan mahdollisen puhdistamon ja lisää tutkimuksia.Herätkää, päättäjät, herätkää. Näin lopettaa puheenvuoronsa eräs Pien-Saimaan tilasta huolestunut henkilö, joka monen muun kanssa esitti mielipiteensä Lappeenrannan jätevesivaihtoehdoista.Tiistai-iltana pidetty yleisötilaisuus keräsi kaupungintalon valtuustosalin täyteen ihmisiä. Jätevesi-illassa esiteltiin ympäristövaikutusten arviointiohjelman YVA:n menettelyn kulkua sekä siinä olevia vaihtoehtoja jätevesien puhdistamo- ja purkupaikoiksi.-Mukava nähdä, että asia kiinnostaa, aloitti hankkeen projektipäällikkö, Pöyry Finlandin Lasse Rantala puheenvuoronsa.Asia tuntuu olevan kaupunkilaisille tärkeä, sillä keskustelu jatkui kiivaana reippaasti yliajalle.Jätevesivaihtoehdoista etenkin Pien-Saimaa huolestuttaa monia sen tyydyttävän tilan vuoksi.-Onko Pien-Saimaasta tarkoitus tehdä hapeton alue? kummastelee eräs yleisöstä.-Koska häiriöitä aivan varmasti sattuu, mitä sitten tehdään, kun vedet lasketaan Saimaaseen ja tulee iso häiriö? samainen mies jatkaa.Kristian Sahlstedt luottaa tekniikkaan. Pöyry Finlandin prosessiasiantuntija kertoo yleisölle, että sähkö- ja automaatiojärjestelmien kahdentaminen estäisi häiriöitä. Tehostetun jälkikäsittelyn avulla fosforipitoisuudetkin ovat mahdollista saada erittäin alhaisiksi.-Tavoitteena on päästä parempaan vedenlaatuun kuin normaalisti edellytetään, hän puolustaa.Kuulijat jäävät silti epäileväisiksi. Keskustelua herättävät muun muassa kalakannat, puhdistamojen keskittäminen ja se, miksi yliopistoa ei ole otettu mukaan kehittelyihin.Suurimpana huolenaiheena yleisö pitää lääkejäämien pääsemistä vesistöön. Tähän hankevastaava lupaa lisätutkimuksia tulevaisuudessa. Jo kerran korkeimmassa oikeudessa hylättyä Rakkolanjoen mukana oloa kummastellaan.-Vaihtoehto täytyy saada pois. Kaatuu kohta koko järvi! haapajärveläinen mies sanoo uhmakkaasti ja kerää puheenvuoronsa jälkeen taputukset.

Elina Kirvesniemi

Kirjoittaja: