Keskustassa riittää parannettavaa

Keskustan pyörätiet ovat sekavammat kuin keskustan ulkopuolisilla alueilla. Valtakadun uudet pyöräkaistat herättävät hämmennystä.

Lappeenranta |

Lappeenrannan keskusta tuottaa vaikeuksia pyöräilijöille. Paljon pyöräilevä Tomi Lapinlampi pitää pyöräverkostoa katkonaisena, koska pyörätiet loppuvat miten sattuu.

Pyörätiet ovat myös kapeita, kun ne keskustan ulkopuolella ovat leveitä.

-Keskusta on mutkikas, katkonainen ja hankala. Erityisesti länsisuunta on huonosti toteutettu, Lapinlampi toteaa.

Samaa mieltä keskustan sekavuudesta on toinen aktiivinen pyöräilijä, Juhani Sirkiä.

-Se saattaa aiheuttaa ulkopaikkakuntalaisille hämmennystä ja jopa vaaroja, Sirkiä miettii.

Lapinlammen mukaan keskustassa on ollut hyviä ajatuksia, mutta toteutus on jäänyt huonoksi tai keskeneräiseksi. Hän myös harmittelee, että Lappeenrannassa väliaikaisilla ratkaisuilla on tapana jäädä pysyviksi.

Sirkiä lisää, että asioissa on menty eteenpäin, mutta kehitettävää riittää. Esimerkiksi Oksasenkatu on aina ollut onneton pyöräilyn kannalta.

Uusia ongelmia ovat aiheuttaneet City-korttelin kohdan pyöräkaistat Valtakadulla. Vanha pyörätie poistettiin ja muutettiin parkkipaikoiksi, ja pyöräliikenne ohjattiin kahdelle erilliselle pyöräkaistalle.

Kaupungininsinööri Pasi Leimi epäilee pyöräkaistojen yksisuuntaisuuden sekä puuttuvien merkintöjen hämmentävän ihmisiä.

-Pyöräsymbolit kaistoille tehdään massamerkintöinä, eikä niitä ole vielä ehditty tehdä. Massamerkintöjä tekevä porukka kiertää Suomea säiden perusteella, Leimi selittää.

Leimi myöntää, ettei keskeneräisistä maalauksista saa nyt mitään tolkkua. Lapinlampi taas on pettynyt kaistojen ontuvaan toteutukseen, sillä hän ehdotti kaupungille pyöräkaistojen tekemistä.

-Aiemmin autoja tuli vastaan pyörätiellä eikä talvisin merkintöjä näkynyt. Nyt kaistat ovat kapeita ja autot hyvin lähellä.

Parempi vaihtoehto olisi ollut reunakivetyksellä ajoradasta erotettu pyörätie. Alueelle suunniteltujen rakennushankkeiden takia ei olisi kuitenkaan järkevää rakentaa uutta pintaa, joka myöhemmin jouduttaisiin repimään auki.

Sekä Sirkiä että Lapinlampi kuuluvat aktiivipyöräilijöiden ryhmään, joka ehdottaa kaupungille parempia ratkaisuja pyöräilyn kannalta. Lapinlampi toteaakin, että Lappeenranta vaikuttaa olevan kiinnostunut kehittämisestä, mutta rahaa ei ole.

Keskustan isot remonttihankkeet luovat alueen, joka on pyöräillessä kierrettävä. Lapinlampi harmittelee, ettei uusille reiteille opasteta mitenkään.

Sirkiä taas muistuttaa, että rakentamisessa pitäisi huomioida pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuus.

Kirjoittaja:
Anna-Tuulia Hautala