Categories
Artikkelit

Kuski, opas, siivooja ja konduktööri

Kesän tullen Mikko Pirinen vaihtaa linja-auton junaan

Kaupunki

Mikko Pirinen myy viimeiselle asiakkaalle lipun, vääntää sitten rattia, vetää narusta kilkutusta ja hymyilee jalkakäytävälle. Sieltä hymyn nappaa kameransa kanssa osoitteleva turisti.

Seuraavalla pysäkillä joku tiedustelee kivaa ravintolaa jostain läheltä. Pirinen opastaa. Kierroksen jälkeen hän tarkistaa, että paikat ovat pysyneet siisteinä. Tämä kesätyö tuntuu varsin monipuoliselta — ja samalla hyvinkin yksipuoliselta. Mikä tässä on parasta?

Pirinen miettii pitkään ja alkaa nauraa.

— Vauhdin hurma. Kyllä se on se!

Pirisen meno ei ole järin vauhdikasta, mutta päitä se kääntää. Kulkuneuvona on kaupunkijuna, reittinä kahdeksan kilometrin lenkki ympäri kaupunkia.

Kilometrien nieleminen työllistää miestä muinakin vuodenaikoina. Hän työskentelee bussikuskina.

— Mietin ensin rekkakuskin ammattia, mutta sitten pääsinkin opiskelemaan linja-autonkuljettajaksi. Enkä ole katunut päivääkään, hän kertoo.

Tie katujunakuskiksi rattiin aukesi työharjoittelun kautta.

— Kysyin Reise-Gastilta harjoittelupaikkaa. Sieltä ehdotettiin junahommia linja-auton sijaan. Opettajia piti puhua ympäri, he meinasivat ettei junan kuljettaminen ole sama asia kuin bussin, hän kertoo.

Itse asiassa kaupunkijunan kanssa on haastavampaa sillä näkyvyys on huonompi, Pirinen kertoo, ja puikkelehtii Kirkkopuiston viereiseltä jalkakäytävältä autokaistalle.

Pyöräilijä vilahtaa ohi. Sitten autoilija.

— Etenkin Valtakatu on aina mielenkiintoinen paikka, vaikka saa tässä olla varuillaan koko kierroksen ajan. Pyrin päästämään kiireiset autoilijat ohi aina kun mahdollista.

Muulloin kun kesäisin Pirinen ajaa koululaiskuljetuksia Lappeenrannassa, sekä tilausajoja ympäri maan. Harrastuskin ajeluttaa: entinen koripalloilija kuljettaa Namikalaisia pelireissuille ja takaisin.

Pelireissut ovat leppoisia ajettavia. Koululaisia joutuu joskus rauhoittelemaan pysäyttämällä bussin, ja tilausajojen aikana voi sattua kaikenlaista. Joskus syliin on kaatunut humalainen asiakas kesken ajon. Mutta onpa joku häirikkö eksynyt katujunaankin.

— Kerran jouduin poistamaan erään asiakkaan junasta. Hänen käytöksensä alkoi pelottaa lapsia, ja vanhemmat pyysivät puuttumaan asiaan. Yllätyin itsekin, että sellainen tapaus oli, Pirinen toteaa.

Kaupunkijuna Hiekkalinnalta 30.8 saakka. Kierrokset tunnin välein, ma klo 12—17, muina päivinä klo 10—17. Liput: 4 euroa aikuinen, 2 euroa lapsi.

Mikko Pirinen

23-vuotias

Työskentelee toista kesäänsä katujunakuskina.

Siviiliammatiltaan bussikuski.

Syntynyt Lappeenrannassa, asuu kaupungissa

edelleen.

Harrastaa lenkkeilyä ja punttisalilla käymistä.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen