Categories
Artikkelit

Kuun loppu näyttää kenelle riittää töitä

Lappeenranta | Parocin tehtaan työntekijöille selviää kuun loppuun mennessä, kenen työsuhde jatkuu helmikuun yli. Yhtiön passiivisuus on jarruttanut Lappeenrannan kaupungin tukitoimia.Parocin Lappeenrannan tehtaan ensimmäiset irtisanomiset ilmoitetaan elokuun lopussa. Ensimmäisten 80 irtisanotun työsuhde loppuu ensi vuoden alkupuolella. Toimihenkilöiden pääluottamusmiehen Jyrki Maarasen mukaan jotkut ovat jo lähteneet. — Jotkut ovat työllistyneet uusissa paikoissa, niin toimihenkilö- kuin työntekijäpuolellakin. Kaikki odottavat elokuun loppua. Silloin nähdään, kuka saa jäädä ja kuka ei.Pääluottamusmies Esa Hyvärin mukaan muutamat työntekijät ovat myös tehneet opintovapaasopimuksia ja aloittaneet opiskelun. Lappeenrannan kaupunki valmistelee tukitoimia irtisanotuille, mutta asiat ovat edenneet kesän aikana hitaasti.— Pallo on tällä hetkellä enemmän ELY-keskuksella. Ollemme myös odottaneet, onko työ- ja elinkeino-ministeriö ryhtymässä mihinkään toimenpiteisiin, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski.Kaupunki odottaa yhä tietoja Parocin tarjoamasta tukipaketista.— Meillä on kokemusta esimerkiksi UPM:n vaneritehtaan lakkauttamisesta. UPM teki hyvin selvät pelisäännöt, että minkälaisella paketilla he olivat tässä mukana. Parocilta ei ole saatu vielä mitään tällaista ilmoitusta. Odottelemme, että Paroc kertoo joitakin summia. Sillä tavalla voitaisiin käynnistää toimenpiteitä. Vastuu niistä olisi sitten Wirma Lappeenrannalla.Korkiakosken mukaan kaupunki on valmis toimimaan nopeasti, mutta tarvitsee toimiinsa rahoituksen esimerkiksi valtiolta.— Aikataulu ja yrityksen passiivisuus ovat yllättäneet meidät tässä asiassa. Parocin muissa toimipisteissä avautuu työpaikkoja sadalle irtisanotulle. Yhtiön Suomen tehtaat sijaitsevat Paraisissa ja Oulussa. Toimitusjohtaja Kari Lehtisen mukaan jotkut työntekijät ovat jo ilmaisseet halukkuutensa muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle. Lehtinen kuitenkin myöntää, että elämäntilanteista johtuen se ei ole kaikille mahdollista.Paroc panostaa rahallisesti työntekijöiden uudelleen työllistämiseen muissa tehtaissa ja yhtiön ulkopuolella.— Autamme työpaikkansa menettäviä henkilöitä ja heidän perheitään muuttamaan toisille Paroc-paikkakunnille. Tarjoamme työnhakuvalmennusta kaikille työpaikkansa menettäville. Tuemme myös yrittäjyydestä kiinnostuneita henkilöitä.Yhtiö ei kuitenkaan halua käsitellä työllistymistoimiin varattua summaa julkisuudessa Luottamusmies Maarasen mielestä Paroc voisi tukea työntekijöitä enemmänkin.— Ainahan rahaa ja avustuksia saisi tarjota enemmän. Etenkin tällaisessa maailmantilanteessa, kun työpaikat ovat muutenkin kortilla. Yrittäjiä tuetaan, mutta tuskin siihen lähteviä montaa on.Aikataulu ja yrityksen passiivisuus ovat yllättäneet meidät tässä asiassa. Kari KorkiakoskiEnää pari vuottaKivivillaeristeitä valmistava tehdas työllistää noin 250 henkilöä.Yhtiö aloitti yt-neuvottelut Lappeenrannan tehtaan tulevaisuudesta maaliskuun alussa, sillä tontin vuokrasopimus päättyy vuonna 2019.Toukokuussa yhtiö kertoi tehtaan lakkauttamisesta.Tontin omistava Nordkalk aikoo laajentaa kaivostoimintaansa tehtaan alueelle.Yhtiö ilmoittaa ensimmäiset irtisanomiset elokuussa, seuraavat todennäköisesti vuonna 2015.

Anni Leisma

Kirjoittaja: