Categories
Artikkelit

Lasten hoitopaikat täynnä

Päiväkodit | Päiväkotien arki on käynnistymässä kesän jälkeen. Vain yksittäisiä hoitopaikkoja on vapaana sekä Lappeenrannassa että Imatralla.Lappeenrannan päiväkotien toiminta käynnistyi viime viikolla. Lapset saapuvat päiväkoteihin pikkuhiljaa, ja monet ovat vielä lomalla. Esiopetus alkaa vasta ensi viikolla.—On lapsen edun mukaista, että kaikki eivät tule yhtä aikaa hoitoon, kertoo Lappeenrannan varhaiskasvatuspäällikköä sijaistava Helena Vihavainen.Hänen mukaansa tutustuminen päiväkotiin hieman pienemmässä ryhmässä on lapselle äärimmäisen tärkeää. Tavoitteena on saada hyvä alku lapsen hoitopolulle.—Päivähoidon aloittaminen on pienelle lapselle sekä perheelle iso asia.Hoitopaikat ovat loppumassa monesta Lappeenrannan päiväkodista kesken.—Pääsääntöisesti kaikki paikat ovat täynnä, Sammonlahden päiväkodinjohtajana toimiva Vihavainen kertoo.Suurimmat ryhmät ovat Lappeen päiväkodissa sekä Peltolassa. Yksityisistä päiväkodeista Armilankadun Tirikka on melkein täynnä, Rakuunamäen Örebro taas kahta paikkaa vaille täynnä.Imatran tilanne on hyvin samankaltainen. Vain satunnaisia hajapaikkoja on vapaana.—Elokuun alussa tuli uusi hakemusten rykelmä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki pystytään sijoittamaan, Imatran kaupungin kasvatus- ja opetuspalvelujen päällikkö Minna Karvinen sanoo.Kunnilla on velvollisuus järjestää lapselle hoitopaikka kahdessa viikossa, jos lapsi tarvitsee päiväkotipaikkaa vanhemman äkillisen työnsaannin tai opiskelun takia. Tavallisesti hakemus täytyy jättää neljä kuukautta aikaisemmin, ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan.Perheiden ensisijaisia toiveita hoitopaikoista ei pystytä aina täyttämään.—Esimerkiksi Ruoholammen alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä, mutta Lappeen päiväkoti on täynnä.Lastenhoitajien saatavuus Lappeenrannan päiväkodeissa ei näytä Vihavaisen mukaan huonolta, mutta pätevistä lastentarhanopettajista on pulaa.—Rekrytointi on vielä jonkin verran kesken, Vihavainen sanoo.Pienimmät tahdotaan perhepäivähoitoonSavonkadun ryhmäperhepäivähoidon lapset saivat nauttia viimeisistä hellepäivistä grillailun merkeissä. Normaalisti Lappeenrannan Savonkadulla on hoidossa 12 lasta, mutta keskiviikkona osa oli vielä lomalla.— Liikumme ja retkeilemme todella paljon, eilenkin kävimme torilla. Ryhmiksen kanssa on mahdollista käydä eri paikoissa, eikä pysyä vain omissa tiloissa, kertoo yksi Savonkadun kolmesta lastenhoitajasta, Piia Valtonen.Ryhmään on tulossa tänä syksynä neljä uutta lasta. Valtosen mukaan yksi ryhmiksen eduista on se, että vanhempien kanssa kerkeää jutella paljon. Yhteistyö on tiivistä, ja hoitajat tuntevat jokaisen lapsen hyvin.— Vanhemmat ovat sanoneet, että miten onni on, kun on saanut lapsen ryhmikseen, Valtonen kertoo.Hän kuvaa päivähoidon toimintaa kodinomaiseksi. Esimerkiksi kaupassakäynti ja ruoanlaitto hoidetaan yhdessä.Varsinkin pienimmät lapset halutaan päiväkotia mieluummin usein perhepäivähoitoon. Suosio on pysynyt vakaana, mutta kunnallisia perhepäivähoitopaikkoja ei kaikille halukkaille riitä.— Yksityisellä puolella paikkoja on vielä vapaana joillain alueilla, kertoo Lappeenrannan perhepäivähoidon ohjaaja Anne Kouvo-Suutari.Monet perhepäivähoitajista ovat jääneet viime vuosina eläkkeelle, ja sitä mukaa hoitopaikatkin ovat vähentyneet.— Onneksi viimeisen parin vuoden aikana väheneminen on saatu pysäytettyä, Kouvo-Suutari sanoo.Lappeenrannan alueella perhepäivähoidossa on tällä haavaa noin 230 lasta. Ryhmäperhepäivähoidossa paikkoja on yhteensä noin 100.

Elina Kirvesniemi

Kirjoittaja: