Categories
Artikkelit

Lyseossa on vanhaa ja uutta

Vanhat boordit ja tiilirakenteet muistuttavat uudistetun koulun historiasta.Rehtori Mika Luukkonen astelee tyytyväisenä peruskorjatussa Lyseon lukiossa Lappeenrannassa. Torstaina koululla hääräsi vielä kymmeniä rakennusmiehiä. Kaiken pitäisi olla valmista, kun koulut alkavat.— Joka kerta, kun tulee sisään, alkaa hymyilyttää, Luukkonen iloitsee.Rakennuttajainsinööri Mika Sutinen muistuttaa ajoista, kun sisäilmaongelmat vaivasivat talossa.— Silloin ei hymyilyttänyt, kun oppilaat oireilivat ja ei löytynyt väistötiloja eikä rahoitusta.Nyt vuonna 1897 valmistunut lukiorakennus on kuin uusi. Koko talotekniikka on uusittu ja sisätilat kunnostettu. Kolme hissiä tekevät tiloista esteettömät, ja luokkien pakotiet parantavat turvallisuutta. Kaikki eloperäinen aines purettiin, jotta sisäilmaongelmista päästäisiin eroon.— Tässä on pelattu varman päälle, Sutinen toteaa.Ulkoapäin rakennus näyttää samalta kuin ennen, koska tiilimuuraus on lähes entisensä. Palautetut kaari-ikkunat muistuttavat vanhoista ajoista. Uusittu ilmastointi vaati katolle kaksi isoa pömpeliä, jotka näkyvät etenkin Koulukadun suunnalta.Juuri ilmanvaihtokanavien teko oli pääsuunnittelija Seija Nuutinen-Kuikan mielestä vaikeinta.— Haasteellisinta olivat historialliset vaatimukset: putket eivät saa näkyä.Talon menneisyys sen sijaan saa. Vanhoja boordeja on palautettu ja tiilirakenteita jätetty esille. Rappujen seinillä on 1900-luvun alun oranssia.— Täällä on käyty kamppailua nykyaikaisen ja vanhan välillä, Nuutinen-Kuikka sanoo.Nykyaikaa edustavat luokkien tekniikka ja seiniä kiertävät pistorasiarivit. Valot syttyvät, kun joku tulee luokkaan, ja himmenevät kirkkaalla säällä.Opiskelu- ja taukotiloja on tuotu käytäville.— Yhä enemmän on pyritty siihen, että oppilaat tulevat pois luokista, Luukkonen sanoo.

Emilia Lavonen

Kirjoittaja: