Myllysaaresta soututähtiä hätistämään

LAPPEENRANTA. Emilia Marttinen ja Sonja Rytkönen kokeilevat viikonloppuna vauhtiaan aikuisten SM-souduissa.

Anssi Silvennoinen

Emilia Marttinen ja Sonja Rytkönen pääsevät mielenkiintoiseen testiin viikonloppuna. Lappeenrannan Soutajien nuoret kisaavat olympialuokkien soudun aikuisten SM-kilpailuissa pariairokaksikossa, johon osallistuvat myös maailmancupia kiertävät 26-vuotiaat Ulla Varvio ja Eeva Karppinen, tällä kertaa tosin eri veneissä.

Viime kesänä Marttinen ja Rytkönen juhlivat kaksikossa A-tyttöjen Suomen mestaruutta.

-Ihan mielenkiintoista lähteä mukaan katsomaan, mihin omat rahkeet riittävät. Vastassa on kovia soutajia. Siitä saa kimmokkeita itsellekin, kun näkee missä muut menevät, Marttinen, 18, tuumaa.

-Tosi kivaa lähteä koittamaan kaksikkoa, kun olemme kisanneet sillä tänä kesänä vasta kerran, Rytkönen, 16, lisää.

Valmentaja Juhani Julku luottaa suojatteihinsa.

-Siellä on tiedossa kovaa leikkiä ja vastustajia ihan maailman huipulta. Kyllä minä uskon, että he A-finaalipaikan sieltä taistelevat.

RYTKÖNEN VOITTI heinäkuun loppupuolella Suomen mestaruuden A-tyttöjen yksiköissä Lohjalla.

Tulos kertoo nopeasta oppimisesta, sillä savitaipalelainen soutaa yksiköllä vasta toista kesäänsä.

-Meni kuten odotinkin. Saavutin tavoitteeni. Muihin sijoituksiin olisin ollut pettynyt, kun vertaa tämän kesän muihin kisoihin.

Rytkönen päätyi harrastamaan kilpasoutua soutuergometrin kautta. Hän ilmoittautui sisäsoudun SM-kisoihin talvella 2011 ja voitti alle 16-vuotiaissa 500 metrin Suomen mestaruuden sekä 1000 metrillä SM-hopeaa.

-Ajattelin mennä vain kokeilemaan. En ollut silloin missään seurassakaan. Ne menivät niin hyvin, että tulin seuraan huhtikuussa.

Marttinen kasvoi täksi vuodeksi ulos juniorien sarjasta, jossa hän kahmi neljän vuoden aikana kunnioitettavan SM-mitalisaaliin.

Lohjalla kaulaan pujotettiin ensimmäinen alle 23-vuotiaiden SM-mitali, yksikön hopeaa.

-Olihan se hieno juttu, kun en ollut enää juniorien sarjassa. Onhan se aina erilaista soutaa itseään vanhempien kanssa.

Viime kesänä kaksikko sijoittui viidenneksi Pohjoismaiden nuorten mestaruuskilpailuissa Norjan Årungenissa. Ulkomailla kisaaminen kiinnostaa yhä molempia, mutta jalat ovat tiukasti maassa.

-Ajattelen aina niin, että mennään vähän kerrassaan ja katsotaan, mitä se tuo mukanaan, Marttinen toteaa.

-Nyt pitää keskittyä kouluunkin, kun lukiossa olen, Rytkönen muistuttaa.

Lappeenrannan Soutajista viikonlopun SM-kilpailuihin lähtee Marttisen ja Rytkösen lisäksi Mervi Hirven ja Minna Moision kaksikko sekä Sirpa Rantanen ja Milla Nyman naisten kevyeen yksikköön.

Vuoksen Soutajien B-maajoukkuemies Samuli Cederström on mukana kevyessä yksikössä ja Pekka Niemisen parina pariairokaksikossa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen