NREP-miljoonat heti maksuun

LAPPEENRANTA. Korvauksen maksamiseksi tehdään monenlaisia rahansiirtoja Free Zonelle. Kaupungin puolen miljoonan korvausosuuden maksaa Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy.

HEIKKI SOPANEN

NREP saa hovioikeuden määräämät 3,35 miljoonan euron korvaukset Lappeenrannalta monimutkaisten rahoitusjärjestelyjen kautta. Kaupungin omistamien Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy:n ja Free Zone Oy:n tuloksiin korvausten maksaminen tarkoittaa 3,35 miljoonan tappiota. Korvaukset maksetaan mahdollisimman pian, koska korvaussumman korko juoksee koko ajan.

Lappeenrannan kaupungille tuomitun puolen miljoonan euron korvauksen maksaa kaupunkiyhtiöiden emoyhtiö Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy, tavalla tai toisella. Rahansiirto-operaatio tehdään, ettei kaupungin korvausta tarvitse maksaa verorahoituksella. Järjestelylle haetaan tilintarkastajien suostumus.

Kaupunkiyhtiö Free Zonelle hallikaupoista määrättyjen 2,85 miljoonan euron korvaukset haalitaan kasaan Lappeenrannan Yritystila Oy:ltä ja Free Zonen kassasta. Yritystila antaa korvausten maksamiseen 1,8 miljoonaa euroa ja reilu miljoona löytyy Free Zonen kassasta.

Summasta 0,8 miljoonaa tulee Yritystilan kassasta ja lisäksi Yritystila ottaa kaksivuotisen, miljoonan euron lainan, jonka se ohjaa Free Zonelle. Lainan vakuudeksi Yritystila panttaa maakuntagalleriasta omistamansa osakkeet. Osakkeet myydään myöhemmin, kun markkinatilanne on sopiva, mutta viimeistään kesäkuun lopussa 2015.

Free Zonen kassassa on rahaa juuri kyseisen NREP-hallikaupan vuoksi 1,25 miljoonaa euroa. Siitä käytetään reilu miljoona korvauksiin.

Korvausten rahoitusmalli on kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarisen käsialaa. Kaupunginhallituksen konsernijaosto siunasi mallin keskiviikkona.

-Korvauksen maksamisen tulosvaikutus tarkoittaa Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy:lle puolen miljoonan euron tappiota ja Free Zonelle 2,85 miljoonan euron tappiota. Järjestelyn viesti kaupungin yhtiöille on, että jos otetut riskit toteutuvat, yhtiöt kantavat itse tappiot. Kaupunkia ei pidä odottaa tappioiden maksajaksi, Naukkarinen kertoo.

Rahoitusjärjestelyihin liittyy myös linjaus, jonka mukaan Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy myy Technopolis-osakkeensa markkinatilanteen kannalta sopivana aikana, kuitenkin viimeistään kesäkuun lopussa 2015. Sen omistamien Technopolis-osakkeiden tämänhetkinen markkina-arvo on noin 2,4 miljoonaa euroa.

Yritystilan omistamien maakuntagallerian osakkeiden tasearvo on noin kolme miljoonaa euroa.

Rahoitusjärjestelyyn jouduttiin, koska Kouvolan hovioikeus tuomitsi Free Zonen maksamaan hinnanalennusta NREPn kanssa 2008 tehdyistä hallikaupoista. Oikeuden mielestä hallit myynyt Free Zone jätti kertomatta ostaja-NREP:lle oleellista, kauppahintaan vaikuttanutta tietoa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen