Perinnerakennus päätyi valtuuston puheenjohtajalle

Kaupungin yli satavuotiaan rakennuksen myynti-ilmoitus oli esillä yhden viikon.

appeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää osti kaupungilta yli satavuotiaan vilja-aitan 510 euron hintaan.

Kaupunki myi Joutsenon Karsturannasta kaksi perinnerakennusta pois purettavaksi. Myynti-ilmoitus oli nähtävillä kaupungin internetsivuilla yhden viikon huhtikuussa.

Riihi- ja latorakennuksesta sekä hirsisestä vilja-aitasta tehtiin kolme tarjousta.

Onko Lappeenrannan kaupunki toiminut myynnissä hyvän hallintotavan mukaisesti, tilakeskuksen kunnossapitopäällikkö Aila Vallius?

— Mehän pyrimme kiinteistöohjelman mukaan luopumaan tarpeettomista rakennuksista, joita ei kaupungin ydinkäyttöön tarvita.

— Niistähän tuli muiltakin aika-ajoin kyselyjä, että myykö kaupunki. Emme ole lähteneet myymään suoraan yhden tarjouksen perusteella, vaan halusimme antaa kotisivuilla mahdollisuuden kenelle tahansa. Sitä, oliko myynti hyvän hallintotavan mukainen, voit pyytää arvioimaan tilakeskuksen johtajaa Ilpo Koposta (nyt lomalla).

— Toista rakennusta aikaisemmin kysellyt henkilö sai tarjouspyyntiasiakirjat muttei tehnyt tarjousta.

Onko tällainen myyntitapa Lappeenrannan kaupungille yleinen käytäntö?

— Jos myymme kiinteistön maapohjineen, niin silloin se myydään lehti-ilmoituksella. Tässä oli rakennuksia pois siirrettäväksi tai purettavaksi, joten myynti oli erilainen kuin normaalisti, kun rakennuksia on myyty viimeaikoina. Ei myyty kiinteistöä vaan kylmä, huonokuntoinen rakennus, joka on ollut tielläkin. On pelätty sitäkin, että niistä voi aiheutua vaaraa ohikulkijoille.

— Niistä tehtiin purkamisilmoitus rakennusvalvonnalle. Museo toivoi dokumentaatiomahdollisuuden, eli museo halusi kuvata ja taltioida rakennuksen. Omistajien on otettava yhteys sen mahdollisuuden suomiseksi.

Riittääkö myyntiajaksi yksi viikko?

— Sen voi jokainen itse arvioida. Ei ole määräaikaa, minkä ajan ilmoitus pitää olla. Keväällä aikatauluun liittyi lomien takia sovittelua.

Kuka toisen rakennuksen ostaja oli?

— Lappeenrannan Joutsenossa asuva kuntalainen.

Ovatko kaupunkilaiset kyselleet rakennuksista paljon?

— Niin kuin sanoin, toisesta oltiin minuun yhteydessä ja hänelle ilmoitin, että kotisivuilla on myynti-ilmoitus. Muistaakseni hänellä ei ollut mahdollisuutta nettiä käyttää, joten laitoin muistaakseni kirjallisesti aineistot. Se henkilö, joka oli ensimmäisenä innostuksensa ilmaissut, sai tiedon myynnistä.

Onko myynnistä tullut palautetta Lappeenrannan kaupungille?

— Ei minun tietääkseni.

Milloin ja mistä sait tiedon vilja-aitan myynnistä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää?

— Kyselin kevään mittaan eri tahoilta vanhaa aittaa ja tilakeskus kertoi sellaisen tulevan myyntiin.

Missä vilja-aitta nyt sijaitsee?

— Kotonani.

Missä käytössä se on?

— Siitä on tarkoitus rakentaa sauna.

Oliko mielestäsi viikon myyntiaika riittävä siihen, että kaikki ostosta kiinnostuneet kuntalaiset ehtivät reagoida siihen?

— Tarjouskilpailun järjestäminen on omistajan asia, se ei kuulu millään tavalla minulle.

Kirjoittaja:
Emilia Lavonen