Categories
Artikkelit

Puolue pois marginaalista

Politiikka | Lappeenrantalainen Laura Peuhkuri yrittää kristillisdemokraattien varapuheenjohtajaksi. Hän haluaa muuttaa puolueensa yleispuolueeksi, joka profiloituu muillakin kuin uskon asioilla.Uskallammeko me kasvaa? kysyy Laura Peuhkuri. Hänen mielestään kristillisdemokraateilla olisi mahdollisuus isompaan yleisöön ja isompaan rooliin.Peuhkuri haluaa muuttaa puoluettaan yleispuolueen suuntaan, eurooppalaisten esikuvien tapaan.- Ei ensisijaisesti demokratiaa kristityille vaan kristillisdemokraattista politiikka.Kristillisdemokraatit pitää puoluekokouksensa Hämeenlinnassa viikon lopulla. Lauantaina selviää, nouseeko 37-vuotias lappeenrantalainen puolueensa varapuheenjohtajaksi. Kolmea paikkaa tavoittelee yhteensä viisi ehdokasta.Peuhkuri näkee perussuomalaisten nousussa rohkaisun pienille puolueille. Kasvu on mahdollinen, jos siihen ollaan valmiita.- Neljän prosentin puolueen ei kannata varoa riskinottoa.Viime vuosina kristillisdemokraatit on profiloitunut julkisuudessa lähinnä puheenjohtaja Räsäsen tiukkojen homo- ja aborttilinjausten kautta. Peuhkuri toivoo, että puolueelta tulisi uusia avauksia esimerkiksi talouspolitiikasta ja valtion roolista.Hän kannustaa puoluettaan ja kaikkia muitakin ennakkoluulottomuuteen. Suomea odottavat niin isot muutokset, ettei niistä selvitä pikkuviilauksilla.Politiikassa Peuhkuria kiinnostavat kovat asiat, esimerkiksi talous-, elinkeino- ja energiapolitiikka. Hän haluaa vaikuttaa isoihin kysymyksiin, kuten maapallon tulevaisuuteen.Peuhkurille kristillinen arvopohja on toiminnan keskeinen perusta. Lisäksi hän koki yläkouluikäisenä ympäristöherätyksen.- Kristillisyyteen kuuluu jatkuvuuden ajatus, huoli tulevista sukupolvista ja ihmisten välisestä tasa-arvosta.Kristillisdemokraatit pääsi pari vuotta sitten pitkästä aikaa hallitukseen. Säätytalon hallitusneuvotteluissa mukana ollut Peuhkuri ei ylistä hallituksen saavutuksia: tähänastiseen ei voi olla tyytyväinen.Omiensa toimintaan hän on tyytyväisempi.- Timo Soini (ps.) haukkuu meitä takiaispuolueeksi, mutta tulkitsen sen niin, että olemme takiaisen lailla pitäneet kiinni meille tärkeistä asioista.Hallitusvastuu on ollut pienelle puolueelle kova paikka. Esimerkiksi sisäministerin ja puoluejohtajan tehtävien yhdistämisessä on vaikeutensa.Kun puoluejohdon voimat ovat menneet hallitustyöhön, puolueen johtaminen on jäänyt vähemmälle. Asioita on johdettu, mutta ihmisiä ei. Peuhkuri toivoo, että jatkossa vastuuta jaettaisiin selkeämmin varapuheenjohtajille.Laura PeuhkuriKD:n Kymen piirin puheenjohtaja.Perheessä mies ja kaksi alakouluikäistä lasta.Muutti Lappeenrantaan 2010. Työskentelee yrityskehitystehtävissä Imatran seudun kehitysyhtiössä.Koulutukseltaan valtiotieteen maisteri kansantaloustieteestä.Tuotantotalouden diplomi-insinöörin opinnot viimeistelyä vaille valmiit.

Timo Laitakari

Kirjoittaja: