Categories
Artikkelit

Teatterikesä

Teatterikesäjakautunut kahtiaTeatteri | Harrastajateattereiden kesä on mennyt hyvin, ammattiteattereiden kesä ei ihan yhtä hyvin. Edelliskesänä ammattilasteattereissa käytiin enemmän Imatralla ja Lappeenrannassa.Etelä-Karjalan kesäteatterikesä jätti ammattilaisten katsojatavoitteet vajaiksi.Teatteri Imatran Sormet liisterissä -näytelmän näki 6 095 katsojaa, kun tavoitteena oli 9 000. Esityksiä oli 35.Edelliskesien perusteella kävijätavoite oli kuitenkin realistinen. Kesän 2012 esityksissä kävi yli 9 000 ihmistä, kahden ja kolmen vuoden takaisina huippukesinä rutkasti enemmän.— Kyllä minä olen pettynyt kävijämäärään, odotin selkeästi enemmän, toteaa teatterinohjaaja Timo Rissanen.Kesäteattereilla on mennyt ristiriitaisesti ympäri Suomea, hän kertoo. Syitä Rissasen mukaan voi etsiä taloudellisesta tilanteesta, esityksen tyylilajeista, tai vaikka siitä, etteivät ihmiset välttämättä halua käydä samassa teatterissa joka kesä.Myös Lappeenrannan kesäteatterin Suomen Hevonen jäi hieman tavoitteestaan. Esityksen näki noin 8 548 maksanutta katsojaa, tavoitteena oli 8 800.— Toki olisin toivonut enemmän katsojia, kyseessä oli kuitenkin hyvinkin perinteinen näytelmä. Haaveilin ehkä noin tuhannesta katsojasta enemmän, toteaa tuottaja Sanna Kemppainen.Esityksiä oli 33. Viime kesänä katsojia oli 8 600, mutta peruutuksen takia näytöksiä oli tänä vuonna 29.Harrastajateattereiden kesä meni vähintään kohtuuhyvin.Joutsenolaisen Aholan nuorisoseuran Rajaralli-näytelmän näki 4 388 ihmistä. Aiempina vuosina on liikuttu 3 000—3 500 katsojassa, kertoo nuorisoseuran puheenjohtaja Ville Suhonen.Suomenniemen nuorisoseuran Kätkäläinen ja musta koira -näytelmän näki noin 2 370 katsojaa, ja iso osa esityksistä myytiin loppuun, kertoo puheenjohtaja Kalevi Arnell.Irti -teatterin Ronja ja ryövärintytär -näytelmä keräsi 2 074 katsojaa.— Meillä käy yleensä noin 2 000 katsojaa per kesä. Tänä vuonna katsojia tuli aiempaa enemmän Etelä-Karjalan ulkopuolelta, kertoo ohjaaja Sami Sivonen.Parikkalassa Mikkis-teatterin Peräkylän profeetta keräsi noin 1 500 katsojaa, 300 edelliskesää enemmän. Parikan Päreiden Kirkkoväärtin kolmas kortti veti noin 1 800 ihmistä, kun tavoitteena oli 2 000 katsojaa.Ruokolahdella Tarkkolan nuorisoseuran Taistelevat koppelot keräsi yli 1 200 katsojaa. Odotukset ylittyivät myös siellä.Näin muuallaMikkelin Teatterin kesäteatterin Vaimoke-näytelmän näki 16 828 ihmistä. Näytöksiä oli 32.Pyynikin kesäteatteri esittää toista kesää musiikkifarssia Kuuma kesä ´85. Sen 116 esityksessä on toistaiseksi käynyt 86 883 katsojaa.Heinolan kesäteatterin Diivat -näytelmä keräsi epävirallisten tietojen mukaan noin 28 000 katsojaa. Näytöksiä oli 40.Kouvolalaisen Korvenkylän kesäteatterin Heinähattu, Vilttitossu ja Pamela-täti tavoitti hieman yli 7 000 katsojaa. Näytöksiä oli 16.

Piia Kaskinen

Kirjoittaja: