Tiuruniemessä on tehty ilkivaltaa

JOUTSENO. Entisen vastaanottokeskuksen ikkunoita ja ovia on rikottu heinäkuun alusta saakka. Tekijöitä ei ole saatu kiinni.

Eevi Kinnunen

Tiuruniemen vanhaa sairaalarakennusta on vandalisoitu kesän aikana.

Paikallinen asukas Anu Huttunen kertoo, että rakennuksesta on rikottu ikkunoita ja hajotettu tai murrettu ovia. Huttusen mukaan niistä pääsee helposti sisään ja paikalla on ollut esimerkiksi kaljapulloja.

Huttunen kertoo huomanneensa ilkivallanteot noin kaksi viikkoa sitten. Hän ilmoitti asiasta kaupungille, mutta paikat ovat olleet yhä sen jälkeen hajalla.

Kaupungin puolella tieto ilkivallanteoista on liikkunut kangerrellen.

Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mukaan kaupunki sai kesä-heinäkuussa tiedon siitä, että Tiuruniemessä oli rikottu ikkunoita. Korkiakoski on sairaalarakennuksen omistavan Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan puheenjohtaja.

Tuhotöihin reagoitiin kesän puolivälissä hoitamalla paikalle vartiointia ja peittämällä rikottuja ikkunoita levyillä. Asiasta on myös tehty poliisille tutkintapyyntö.

Korkiakoski ei ollut ennen Etelä-Saimaan yhteydenottoa tietoinen siitä, että ilkivalta on yhä jatkunut. Kiinteistön kunnossapidosta vastaa Lappeenrannan kaupungin tilakeskus.

Kaupungin kunnossapitopäällikkö Aila Vallius on saanut Tiuruniemen kiinteistönhuoltajalta tiedon, jonka mukaan ilkivalta on ollut tänä kesänä toistuvaa.

-?Kun yksi rikottu ikkuna on levytetty, sieltä on rikottu toinen.

Vallius arvelee, että paikalla saattaa käydä jatkuvasti joku tietty porukka. Vallius sanoo, että tilakeskus ei voi tehdä muuta kuin käydä korjaamassa tuhotöiden jälkiä.

Kari Korkiakoski ei osaa sanoa, miksi tekijöitä ei ole saatu kiinni, vaikka rakennusta valvoo vartiointiliike. Hän ei tiedä, kuinka usein vartijat käyvät paikalla, sillä vartiointisopimusta on hoitanut Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan toimitusjohtaja Johanna Alatalo.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut Alataloa kommentoimaan asiaa.

Korkiakosken mukaan ilkivaltaan puututaan nyt kameravalvonnalla. Hänen mukaansa paikalle asennetaan videovalvonta ensi viikon aikana.

Kun yksi rikottu ikkuna on levytetty, sieltä on rikottu toinen.

Aila Vallius

Sairaala odottaa seuraavaa siirtoa

Alun perin tuberkuloosiparantolaksi rakennettu Tiuruniemen päärakennus valmistui vuonna 1939.

Sairaalakäytön jälkeen Tiuruniemen päärakennuksessa toimi vuosina 1993-2012 Joutsenon vastaanottokeskus. Nykyisin rakennus on tyhjillään.

Lappeenrannan kaupunki ja Holiday Club Resorts Oy perustivat Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan Tiuruniemen alueen kehittämiseksi.

Kesäkuussa hyväksyttiin asemakaavamuutos, joka mahdollistaa sen, että vanhaan sairaalarakennukseen kehitetään muun muassa terveys- ja hyvinvointipalveluita. Kaava sai lainvoiman heinäkuussa.

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen