Categories
Artikkelit

Työtä surun keskellä

Seurakuntamestarin työ on tasapainottelua viherrakentamisen ja surevien ihmisten huomioimisen välillä.Luut ovat haudankaivajille arkea. Lappeenrannan seurakuntayhtymässä haudan koskemattomuusaika on 25 vuotta.Vasta sen jälkeen syvyyshautaan voidaan haudata uusi vainaja, jolloin aiemman vainajan jäännöksiin joudutaan koskemaan.25 vuotta on Lappeenrannan seurakuntayhtymän seurakuntamestarin Matti Puumalaisen mielestä tarpeeksi.— Sieltä ei tule sen jälkeen kuin luita ja jotain hitaasti maatuvia arkun metalliosia. Kappelissa istuessa ei tule ajatelleeksi, kuinka paljosta sekä suntiona että puutarhurina toimivat työntekijät huolehtivat.Aamulla vuorossa oleva suntio tuo kasan hiekkaa omaisten heitettäviksi. Sen pitää olla eri hiekkaa kuin kaivettu maa.Haudan ympärillä on lankut ja se on tuettu. Vähintään 1,5 metriä syvän haudan reunojen pitää kestää 700—800 kilon paino, kun kuusi kantajaa, arkku ja vainaja asettuvat ympärille. Suntio valvoo, että ihmiset kulkevat lankkujen päällä.— Maa vieressä voi pettää.Hän myös auttaa, jos joku kantajista uupuu tai ei surultaan kykene hoitamaan tehtäväänsä.Vanhat haudat ovat erityisen haastavia. Hautapaikkaa mitataan ja tutkitaan kirjanpidoista ja kartasta.Jonain vuosina kevät on tullut niin rytinällä, että avoimista haudoista on joutunut pumppaamaan sulamisvesiä pois.Kaikki ei mene aina nappiin, mikä voi tuntua surevista ihmisistä pahalta. Sen Puumalainen ymmärtää täysin.— Viime kesä oli märkä. Kun yksi hauta peitettiin, 30 korjattiin.Omaiset kyselevät välillä, särjetäänkö arkut, kun maata tiivistetään. Puumalainen vakuuttaa, että niin ei tapahdu missään nimessä.— Hauta tiivistetään vasta, kun hauta on täytetty maan pintaan asti.Seurakuntamestarin työ on Puumalaisen mukaan kahtiajakoista.— Haastavuus on siinä, että likaisista ja fyysisistä töistä pitää lyhyellä varoitusajalla olla hillitysti ja siistinä hautaussuntiona.Siunauksessa pitää pitää pokka, vaikka hautajaisvieraana olisi vanha koulukaveri ja kurkkua sattuisi. Pahinta on, kun pieni lapsi on menettänyt yllättäen toisen vanhempansa.— Tämä opettaa suhteuttamaan asioita, että mikä on iso ja mikä pikkujuttu.

Emilia Lavonen

Kirjoittaja: