Venäläiskylät valavat perustuksiaan

Savitaipale. Venäläisten kesämökkikeskittymä näkyy Savitaipaleen Pettilässä. Rakentaminen on alkanut myös Taipalsaaren Toijansalmessa.

Anne Kokkonen

Pettilä on erikoistapaus. Venäläisten kesämökkikulttuuri ei näy missään muualla yhtä selvästi kuin Savitaipaleen Kuivasensaaressa.

Ensimmäiset neljä vapaa-ajanasuntoa ovat valmistuneet ja 13 taloa on rakenteilla. Kylärantaan johtavan tien molemmille puolille sijoittuu eri vaiheeseen ehtineitä työmaita. Muutamissa niistä valetaan yhä perustuksia, toisissa on ehditty pidemmälle.

Valmiin talon pihakivellä kellottava lautasantenni kertoo, että asukkaat katsovat vapaa-ajallaan jotain muuta kuin suomiviihdettä. Talon yksityiskohdatkin poikkeavat suomalaisen suosimista saunaveranta-ratkaisuista.

Venäläiskylä-termi ei ole syntynyt tyhjästä. Näkökulmasta riippuu, katsotaanko se Pettilän uhkaksi vai rikkaudeksi.

Savitaipaleella ehdittiin epäillä, että Rahikkalantien varsi jää betonin ja valuraudan hautausmaaksi, eikä yhtään huvilaa valmistu. Puolin ja toisin on kuitenkin ryhdistäydytty: kunta on selkeyttänyt rakentamista koskevia ehtoja ja venäläiset ovat vakuuttaneet toimivansa ohjeiden mukaan.

-Vastikään kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti kaksi jatkoaikahakemusta. Sellaisten hakeminen ei ole lainkaan epätavallista, kun rakentamisesta on kysymys, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi huomauttaa.

Hänen mukaansa venäläiset kaipaavat luonnonrauhan lisäksi hyvin toimivia yhdyskuntapalveluja ja kiinnostusta Pettilää kohtaan on edelleen. Siihen, kaavoitetaanko kylään lisää tontteja, vaikuttaa ratkaisevasti tulevan maakuntakaavan sisältö. Pettilää on esitetty siihen kehitettäväksi matkailualueeksi.

Taipalsaarella nousi viime syksynä esiin kaksi venäläisvetoista mökkikylähanketta. Toijansalmen tuntumasta maata hankkinut Taipalsaaren Huvikumpu sai tuolloin rakennusluvat kahdeksalle loma-asunnolle ja yhdelle vastaanottorakennukselle.

-Rakennustyöt ovat käynnissä ja osassa mökeistä perustukset ovat valmiina, kertoo kunnan tarkastusrakennusmestari Risto Parkkunen.

Olkkolan kylän mökkikylähanke sen sijaan polkee paikoillaan. Aluetta koskevia rakennuslupia ei ole kunnassa vireillä.

Väliahon vapaat tontit Suomenniemen kirkonkylässä myytiin venäläisille pari vuotta sitten. Alue sai tieyhteyden tänä kesänä, mutta yhdellekään kuudesta venäläistontista ei ole haettu rakennuslupaa.

Rautjärveltä löytyy muutaman venäläismökin keskittymiä. Tilanne on sama Ruokolahdella, jossa naapurikohua ei ole syntynyt, vaikka rakennusluvanhakijoiden joukko on kirjavanaan eri kansallisuuksia.

Lemillä, Luumäellä ja Parikkalassa venäläiset mökinomistajat sulautuvat suomalaisten sekaan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen