Itä-Suomen koulu ei niele säästöpuheita

Lappeenranta. Rehtori ihmettelee, miksi kaupunki aikoo säästää toiminnasta, jota ei edes harjoita.

TIMO LAITAKARI

Tuleeko Itä-Suomen koulun lopettamisesta Lappeenrannassa säästöjä? Riippuu keneltä kysyy. Virkamiehet ovat laskeneet, että opetuksen siirtämien säätiöltä kaupungin omaksi toiminnaksi toisi 2,9 miljoonan euron hyödyn. Itä-Suomen koulun johtava rehtori Petri Kyyrä ei hyväksy tätä laskelmaa.

Kyyrä ihmettelee, kuinka kaupunki voi säästää toiminnasta, josta se ei juurikaan maksa ja jota se ei edes järjestä. Oppilasta kohden laskettuna Itä-Suomen koulu hoitaa opetuksen kaupunkia edullisemmin. Koulun kaupungilta saamaa avustus on vuodessa vain noin 40?000 euron luokkaa.

Kasvatus- ja opetustoimien johtaja Tuija Willberg kertoo, että laskelmat perustuvat muutoksen kustannusvaikutuksiin kaupungille.

Willbergin mukaan logiikka menee niin, että jos Itä-Suomen koulun toimintaa ei olisi, sen nykyiset oppilaat mahtuisivat kaupungin kouluihin omille asuinalueilleen.

Uusia ryhmiä ei tarvitsisi perustaa, joten kaupungille aiheutuisi lisäkustannuksia vain oppimateriaaleista ja kouluruokailusta. Kun kaupunki samalla saisi oppilaista valtionosuudet, saldo muuttuisi kaupungille kannattavaksi.

Willberg myöntää, että kyse ei ole varsinaisesta säästöstä, mutta kaupungin kannalta vaikutus olisi silti 2,9 miljoonaa positiivinen.

Petri Kyyrä pitää virkamiesten lähestymistapaa kummallisena, eikä usko laskelman pitkän päälle kestävän.

– En tiedä yhtään kuntaa, joka haluaa ottaa hoitaakseen sellaisen perustehtävän, johon valtionosuudet eivät riitä, vaan johon tarvitaan myös veroäyrejä.

Kyyrä muistuttaa, että Itä-Suomen koulussa yhden oppilaan kouluvuoden kustannukset ovat reilut 7?400 euroa, kun kaupungin omissa kouluissa keskiarvo on lähes 7?700.

Kaupungin budjetin kannalta keskeistä on se, kuka opetuksen maksaa. Kyyrän laskelmien mukaan kaupunki on maksanut omissa kouluissaan valtionosuuksien jälkeen oppilasta kohden 1?700 euroa vuodessa. Itä-Suomen koulun oppilaista se on kuitenkin maksanut vain 175 euroa.

Yhdestä asiasta Kyyrä ja Willberg ovat yhtä mieltä: Itä-Suomen koulusta luopuminen heikentäisi venäjän kielen opetusta.

Willberg toteaa, että koulun toiminnan loppuminen merkitsisi A-kieltä laajemman venäjän opiskelun loppumista. Korvaava vaihtoehto olisi 4. luokalta alkava A2-kielen opetus, jolla ei kuitenkaan saavutettaisi yhtä hyviä tuloksia.

Kyyrän mukaan venäjän kielen ja kulttuurin osaaminen Lappeenrannassa romahtaisi.

– Meillä on 18 venäjän kielen ja kulttuurin opettajaa, joista kolmasosa on äidinkieleltään venäläisiä. Se osaaminen häviäisi tästä kaupungista.

FAKTA: Painopiste venäjässä

Itä-Suomen koulun erityistehtävä on venäjän kielen ja kulttuurin opettaminen sekä yrittäjyyden edistäminen.

Lappeenrannan lisäksi koulu toimii Imatralla ja Joensuussa.

Lappeenrannassa koulua käy esi- ja perusopetuksessa 231 oppilasta ja lisäksi 52 lukiolaista.

70 prosenttia oppilaista on täysin suomenkielisistä perheistä.

Lappeenrannassa koululla työskentelee 34 henkilöä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari