Lentokentälle tulee uusi sivupaloasema

Lappeenranta. Pelastuslaitos saa 12 uutta vakanssia vuonna 2016 valmistuvalle asemalle. Myöhemmin Lauritsalaan sijoittuva toinen paloasema korvaisi Armilan keskuspaloaseman.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen uusi sivupaloasema valmistuu kesällä 2016 Lappeenrantaan lentokentän länsipäähän. Vähän yli kolme miljoonaa euroa maksava paloasema on pakko rakentaa, koska ykkösluokan riskialueeksi luokiteltua Skinnarilaa ei saavuteta vaaditussa kuudessa minuutissa. Pelastajilta menee nyt kolme neljä minuuttia liian pitkään.

-Eihän tuo kolme miljoonaa kertasatsauksena niin kirpaise, mutta asemalle on perustettava 12 uutta vakanssia. Vuotuiset käyttökustannukset kasvavat merkittävästi, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski.

Paloasemaa varten saisi 350 000 euron avustuksen pelastusrahastolta, ja kaupungin maksettavaksi jäisi noin 2,6 miljoonaa.

Uusi paloasema palvelee kaupungin länsialueen lisäksi Lemin, Luumäen ja Savitaipaleen suuntaa. Korkiakosken mukaan Skinnarilan saavutettavuutta on yritetty parantaa nelikaistaistamalla Helsingintie sekä järjestämällä hälytysajoneuvoille mahdollisuus vihreään aaltoon.

Pelastusjohtaja Erkki Hokkasen mukaan uuden paloaseman tarve on ollut tiedossa pitkään. Siihen on viitattu palvelutasopäätöksissä. Viime vuoden lopulla aluehallintovirasto ei enää antanut asian olla, vaan vaati toimia.

-Kunnat antoivat lausunnot tuosta viime vuoden lopun palvelutasopäätöksestä. Ei tämä ole tullut kenellekään yllätyksenä.

Yhtenä vaihtoehtona on selvitetty kokonaan uuden keskuspaloaseman rakentamista esimerkiksi Simolantien risteykseen. Se ei kuitenkaan riittäisi turvaamaan länsialueen ja toisaalta Mustolan suunnan palvelutasoa riittävästi.

Paloasema 2030 -selvityksen mukaan maakuntaan tarvitaan tulevaisuudessa kaksi paloasemaa, toinen länteen ja toinen itään.

-Lentokentän päähän tulevan lisäksi tarvitaan toinen paloasema Lauritsalaan. Se korvaisi nykyisen Armilan paloaseman, selvittää Hokkanen.

Itäsuunta korostuu, kun rajaliikenne kasvaa ja Mustolan alueelle nouse Ikea.

Länsialueen sivupaloasemalle on varattu tontti Moreenikadulta. Asemalle tulisi kolme päällystövakanssia ja yhdeksän palomiehen virkaa. Yhdessä vuorossa olisi esimies ja kolme pelastajaa. Hokkasen mukaan Eksote sijoittaisi asemalle ensihoitoyksikön.

Näillä näkymin pelastuslaitos saa lisäksi ensi vuonna kaksi uutta palomestarin virkaa ja seuraavana neljä uutta palomiehen virkaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju