Maantiekiitäjien päätepysäkki

Lemi. Juvolan Autosta löytää sytytyspuolan, pakosarjan tai vaikka kokonaisen menopelin. Vakioasiakkaat tulevat Lemille Iisalmesta asti.

Anne Kokkonen

Juvolan Autoon Mikkelintien varteen mennään asian perästä. Harva sinne lähtee renkaita potkimaan.

-Vain pikkupoikia käy täällä katselemassa, yrittäjä Pentti Junnonen vahvistaa.

Purkamo tarjoaa kiehtovan aikamatkan aikuisellekin. Kuka muistaa, miltä Moskvitsh oikeasti näytti, tai millainen etusäleikkö oli Toyota Corollassa? Juvolan Autossa näitä riittää, kupruilevia ja linttaan mällättyjä maantiekiitäjiä.

-Keväällä täällä oli noin 950 autoa, Junnonen hahmottaa liikkeensä mittakaavaa.

ÖLJYT pois?-merkinnän saaneiden raatojen joukossa lepää valioyksilöitä. Juuri edellispäivänä Junnonen myi Volvo 544:n vuodelta 1964. Auto lojui varikolla puolitoista vuotta, mutta lopulta sekä myyjä että ostaja tekivät hyvät kaupat.

Haluttuja vanhuksia tulee myyntiin harvoin, sillä pari vuosikymmentä sitten venäläiset puhdistivat Suomen tehokkaasti vanhasta autokannasta. 1980-luvun yksilö on harvinaisuus, enimmäkseen tarjolla on ysäriautoja.

-Parhaana vuonna 1993 myin 230 ehjää autoa. Niistä puolet meni Venäjälle. Seuraavina vuosina ei halpoja autoja enää ollut, Junnonen muistelee.

Venäläiset ovat nyt kiinnostuneita lähinnä halvoista pakettiautoista. Ne puretaan täällä osiin, viedään rajan yli ja kootaan uudelleen.

Yksi tuollainen auto on parhaillaan hallissa Junnosen vakioasiakkaan käsittelyssä.

TUTTU mies kaipaa sytytyspuolaa Opel Astraan. Junnonen empii hetken ennen kuin muistaa, että tuolla alamäessähän niitä on vuoden 1995 Astroja päällekkäin.

-Oikein hauska paikka, vaikkei täällä juuri ole tarvitsemiani osia, kun leikin enemmän vanhoilla autoilla, Otoksi esittäytyvä mies kertoo.

Junnosen mieleen muistuu yksi Alfa Romeon pakosarja. Kohta miehet muistelevat yhdessä tehtyjä kauppoja.

-Enimmäkseen nämä ovat vakioasiakkaita. Jos vuodessa tulee kymmenen uutta asiakasta, se on hyvä, Junnonen paljastaa.

Hieman yllättäen naisia käy purkamolla muutenkin kuin miestensä lähettäminä. Eräskin nuori neitonen meni ja irrotti tarvitsemansa osan autonromusta kätevämmin kuin moni poika.

-Asiakkaat ovat laatutietoisia, enemmän he tietävät autoista kuin minä!

MIELENKIINTO autoja kohtaan johti Junnosen alalle jo poikasena. Autopurkamo-, -korjaus- ja -myyntitoimintaa on tullut harjoitettua ammattimaisesti jo 33 vuotta.

-Kyllä tästä yksi mies leivän saa, kun harjoittaa monenlaista toimintaa. Asiakkaita käy meillä Iisalmea myöten.

Juvolan Auto

Perustettu vuonna 1980.

Omistaja Pentti Junnonen.

Sijaitsee Lemin Juvolassa.

Kaksi työntekijää.

Autojen, autonosien ja jätemetallin myyntiä sekä autojen korjausta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen