Mikevalaiset ulos, Eksote sisään

Palvelurakenne. Koko henkilöstön irtisanomiseen johtavat yt-neuvottelut alkavat tänään. ”Eksote tekee tässä todella väärin”, sanoo luottamusmies Hanna Takala.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lähihoitaja Hanna Takala odottaa irtisanomislappua muun Mikeva-kodin henkilöstön kanssa.

-Tunnelma on apea, tottakai.

Eksote ottaa vuodenvaihteessa Lappeenrannan Sammonlahdessa sijaitsevan palvelukodin omaksi toiminnakseen. Kaikki nykyiset Mikevan työntekijät korvataan Eksoten henkilökunnalla.

-Tuntuu tosi kurjalta, että tällä tyylillä joutuu lähtemään, että tulee toiset henkilöt tekemään näitä samoja töitä, hoitamaan näitä meille tuttuja vanhuksia, sanoo Mikeva-kodin luottamushenkilönä toimiva Takala.

Eksoten väkeä kävi viime viikolla kertomassa ikävät uutiset. Elokuussa Eksoten henkilöstöjohtaja Keijo Siiskonen oli jo varmistanut sähköpostilla, että lähtö tulee: ”Tilanne ei varmasti muutu eli mahdollisia vapaita tehtäviä meillä ei ole tarjota”.

Työntekijöiksi tulee Eksoten henkilökuntaa muun muassa asteittain suljettavasta Taipalsaaren sairaalasta.

Mikeva-kodin yt-neuvottelut alkavat tänään torstaina. Mikeva Oy:llä ei ole muuta toimintaa Lappeenrannassa eli Mikevalta ei töitä ainakaan läheltä löydy.

Henkilöstö elätteli pitkään toivetta siitä, että työpaikat kuitenkin säilyisivät.

-Alkuun olimme epäuskoisia irtisanomisesta ja arvelimme, että Eksote muuttaa mielipiteensä. Nyt on tullut selväksi, ettei muuta.

40 asukkaan palvelukodissa on 25 työntekijää, heistä suurin osa lähihoitajia. Viisi on Takalan mukaan jo lähtenyt. Tilalle on tullut määräaikaisia.

-Töitä on tietenkin etsitty, mutta etenkin lähihoitajille niitä on nyt vähän tarjolla. Huonoon saumaan tämä tuli.

Takala sanoo, että Mikeva-kodissa on osaavaa henkilökuntaa, joka pitää työstään todella paljon.

-Olemme vahvasti sitä mieltä, että Eksote tekee tässä todella väärin. On riipaisevaa, ettei tänne jää asukkaille yhtään tuttua hoitajaa. Eksoten väkeä tulee ilmeisesti vuodeosastolta. Heillä on opittavaa tähän palvelukodin kuntouttavaan työotteeseen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju