Musiikin iloa ja intohimoa

Lappeenranta. Riitta Jauhiainen laulaa lauantain konsertissa lempimusiikkiaan elämänsä varrelta.

Riina Nokso-Koivisto

Riitta Jauhiainen on tuttu lukuisille lappeenrantalaisille perheille superkivana muskarinopena.

— Ennen kaikkea hän on läsnä lapsille. Poikani sanoo, että jos lapsella on asiaa, Riitta kuuntelee, muskarilaisen äiti kertoo.

Jauhiainen suhtautuu suurella ammattiylpeydellä ja kunnianhimolla omaan alaansa, varhaisiän musiikkikasvatukseen. Hän on käynyt opiskelemassa alaa Yhdysvalloissa ja pitänyt workshoppeja lapsille ja aikuisille Amerikassa, Taiwanissa, Venäjällä ja Italiassa.

— Hän haluaa kuitenkin tehdä perustyötä ruohonjuuritasolla lasten kanssa, koska rakastaa sitä, työkaveri arvioi.

Riitta Jauhiainen varttui kuusilapsisessa perheessä, jossa laulettiin paljon.

— Vieläkin sukutapaamisissa laulamme serkkujen ja sisarusten kanssa kolmi- tai neliäänisesti, Jauhiainen sanoo.

Kansainvälisyydestä ja matkustelusta Riitta alkoi nauttia jo nuorena. Ylioppilaaksi tulon jälkeen hän lähti au pairiksi amerikkalaiseen astronauttiperheeseen, johon pitää edelleen yhteyttä.

— Sielläkin lauloin ja soitin kitaraa. Lähinnä folkia, sellaista hippimusaa.

Myöhemmin elämä vei muun muassa vuodeksi Pietariin, jossa aviomies Jyrki työskenteli Valion johtajana. Vaimolle Venäjän-vuosi tarjosi mahdollisuuden laajentaa kielitaitoa ja opiskella lisää laulua Leningradin konservatoriossa.

Viime vuosina Riitan oma työ on vienyt hänet useasti Pietariin ja Viipuriin esittelemään venäläisille vauvojen maalaus- ja musiikkityöpajaa yhteistyössä Etelä-Karjalan taidemuseon kanssa. Vauvatyöpaja on saanut nuorilta venäläisperheiltä innostuneen vastaanoton.

Oma ala kiinnostaa myös muilla kuin työmatkoilla.

— Kun lähden reissuun, otan lähes aina yhteyttä johonkin paikalliseen musiikkikasvattajaan. Suomalaisesta varhaisiän musiikkikasvatuksesta ollaan hyvin kiinnostuneita, koska se on ainutlaatuista koko maailmassa.

Italia-fani matkaa usein myös sukuloimaan saapasmaahan. Kotona Taipalsaaren Rehulassa Riitta kokkaa gourmet-herkkuja vieraille, jotka ovat tulleet nauttimaan Jauhiaisten vieraanvaraisuudesta milloin mistäkin päin maailmaa.

Kun elämä on vienyt Riitta Jauhiaista kaupungista ja maasta toiseen, yksi asia on aina säilynyt tärkeänä ja suurena ilonaiheena: laulaminen. Lauantaina Lappeenrannan musiikkiopistolla kuullaan konsertti, johon Riitta on koonnut itselleen tärkeitä lauluja elämän varrelta. Konsertissa avustavat sisar Maija, veli Jorma, sisarenpoika Ville, tämän tyttöystävä Maria sekä kuorossa laulavat sukulaiset.

— Kun ollaan samasta puusta veistettyjä, äänet sointuvat hyvin yhteen, Riitta naurahtaa.

Bändissä soittaa joukko lappeenrantalaisia musiikin ammattilaisia ja Riitan työkavereita.

Laulu vain mukanain -konsertti Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-salissa lauantaina 28.9. kello 15.

Riitta Jauhiainen

Lappeenrannan musiikkiopiston varhaisiän musiikkikasvatuksen lehtori.

Kouluttautunut alun perin lastentarhanopettajaksi, mutta opiskellut lisäksi laulua konservatoriossa, varhaisiän musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja erikoistumisopintoja Jyväskylän yliopistossa.

Osallistunut lukuisiin lastenkonsertteihin laulajana ja juontajana muun muassa Hetan musiikkipäivillä ja yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginorkesterin, kamarimuusikoiden, musiikkiopiston orkestereiden ja Imatra BB-festivaalin kanssa.

Naimisissa Jyrki Jauhiaisen kanssa, perheeseen kuuluu aikuinen Juho-poika.

Asuu 200 vuotta vanhassa talossa Taipalsaaren Rehulassa. Kotona on viisi hevosta.

Viettää lauantaina 60-

vuotissyntymäpäiväänsä.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto