Musiikinopetus yhä ahtaammalle

Lappeenranta. Avustuksen raju leikkaus tekisi musiikkiopistosta eliittikoulun.

Petteri Värtö

Musiikinopetuksen alasajon uhka laajenee Lappeenrannassa. Kasvatus- ja opetustoimen esittämän musiikkiluokkien lakkautuksen ohella myös musiikkiopiston avustukseen on esitetty tuntuvaa leikkausta.

Lappeenrannan musiikkiopiston avustuksesta on kaupungin strategia- ja rahoitusjohtajan Olli Naukkarisen laatimassa käyttötalouden tasapainotusohjelmassa vuosille 2014—16 tarkoitus säästää 500 000 euroa. Musiikkiopisto on saanut kaupungilta vuosittain noin 550 000 euroa, joten Naukkarisen esittämä säästö veisi opistolta liki 30 prosenttia kaupungin tuesta ja vaikeuttaisi sen toimintaa merkittävästi.

Musiikkiopistossa on haukottu henkeä Naukkarisen säästöohjelmaa luettaessa, muttei tyystin lamauduttu. Rehtori Hannele Piippo-Fair teki vastaesityksen ja on jatkanut neuvotteluja Naukkarisen kanssa.

Piippo-Fairin mukaan musiikkiopiston toiminta kestää 150 000 euron vähennyksen avustuksessa. Se summa jää jäljelle, kun musiikkiopisto on maksanut opettajien palkat ja välttämättömät kiinteistökulut.

— Naukkarisen paletissa on vaihtoehtoja, rakentavia ehdotuksia, jotka ovat musiikkiopiston ahdistusta helpottavia, Piippo-Fair kertoo erittelemättä tarkemmin esiin nousseita ehdotuksia.

Naukkarisen mukaan avustukset ovat poliittisia ja jos säästöä ei oteta musiikkiopistolta, on puututtava muiden taidelaitosten, seurojen ja yhdistysten saamiin avustuksiin tai kaupungin muuhun toimintaan.

Säästöesitys on aiheuttanut myös tulkinnallisia näkemyseroja. Musiikkiopistossa säästöt on luettu pysyviksi ja ihmetelty, miksi muiden taiteen perusopetusta antavien laitosten avustukseen ei kajota.

— Musiikkiopiston tuki on isoin. Jos ajatuksena on ollut tasapäistää tuet muiden kanssa, ajatuslinja on virheellinen. Meillä opetusta on paljon enemmän, ja sen pitää näkyä avustuksessa, Piippo-Fair sanoo.

Opiston rahoitus koostuu kaupungin avustuksesta, opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuudesta ja oppilaiden lukukausimaksuista. Piippo-Fair pelkää, että avustuksen leikkaus vaikeuttaa harrastamista.

— Lukukausimaksun nostaminen ylittäisi monen perheen kipukynnyksen. Korotus jättäisi monet opiston ovien taakse ja opistosta tulisi rikkaiden harrastus.

Kaupungin myöntämistä avustuksista leikattaisiin Naukkarisen ohjelmassa kolmena vuotena 4,5 miljoonaa euroa. Musiikkiopiston ohella tukea menettäisivät muun muassa kansalais- ja kesäyliopisto.

Esitys jäi kaupunginhallituksen pöydälle maanantaina, mikä käynnisti uudet nollasummapelit. Vielä ei tiedetä, millainen esitys on kaupunginhallituksen ja -valtuuston listalla ensi maanantaina.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö