Rakkaus lajiin pitää konkarin pillissä kiinni

LAPPEENRANTA. Jääkiekkoliigan konkarituomari Henri Tukia vihelsi juniorien Kuuttiturnauksessa. Tukian 20-kautinen ura liigassa jatkuu pian.

ANSSI SILVENNOINEN

Jääkiekkoliigan virkaiältään vanhin tuomari antoi osaamisensa 11-vuotiaiden tenavien käyttöön viikonlopun Kuuttiturnauksessa Lappeenrannassa. Henri Tukia hoiti Lahden Kiekkoreippaan ja Espoon Blues EKS:n välisen mittelön positiivisella rutiinilla.

Kyseessä oli konkarin paluu raitapaitaan. Tukian edellinen tuomarointikeikka oli viime kevään kolmas välieräottelu Tappara-Lukko.

-Hemmetin kivalta ja hyvältä tämä taas tuntui, Tukia, 41, sanoo.

Tukia tuomaroi tavallisesti kaudessa 20-30 liigaottelua ja sen päälle 30-40 ottelua kaikkea muuta, kuten harrastesarjaa ja junioripelejä.

-Junioriotteluita on hienoa viheltää.

-Pelin tarkoitus on leikki, hauskanpito ja kunnosta huolehtiminen. Junioreissa sen pitäisi olla sitä korostetusti, voiton tavoittelun sijaan.

Tukian kauden aloitusta venytti lomareissulla sattunut tapaturma, jonka seurauksena oikea olkapää pomppasi paikoiltaan ja nivelsiteet vaurioituivat.

Leikkauksesta on kolme kuukautta. Käsi nousee jo ylös.

-Kuminauhajumppa on edelleen menossa.

KISAPUISTON liigahalli saa vakiintuneen osan itseään takaisin näillä näkymin lokakuun lopun ottelussa SaiPa-Kärpät.

Tuomaroinnin lopettaminen ehti käydä kesällä Tukian mielessä.

-Edelleen on se kipinä ja rakkaus peliin. Jäälle meno on aina ainutlaatuinen tapahtuma. Lappeenrannassakin on parhaimmillaan lähes 5?000 katsojaa. Sitä meininkiä kyllä kaipaa.

-Toisaalta tässä tulee myös huolehdittua omasta kunnostaan, jotta pystyy toimimaan kentällä.

Tukia oli ensimmäisen kerran SM-liigassa linjatuomarina 23. syyskuuta vuonna 1993 Jyväskylässä, kun JyPHT kohtasi Helsingin IFK:n.

Tuleva paluuottelu on uran 401:s liigassa. Liigakausia on takana tasan 20.

Moni asia on vuosien varrella muuttunut.

-Peli on nopeutunut, se on selvää. Kaikki pelaajat ovat huippu-urheilijoita. Talouspuoli on kehittynyt ja silloin myös jokaisen maalin merkitys on korostunut. Tietty erotuomarien painetila on kasvanut ihan selkeästi.

-Kaikki muut liigassa ovat ammattilaisia, myöskin tuomarijohto. Ainoastaan tuomarit ovat amatöörejä. Se on suurin ristiriita koko toiminnassa.

LAPPEENRANTALAISET muistavat Tukian ainoaksi jääneen ottelun liigan päätuomarina. Eivät niinkään Tukiasta, vaan Tom Laaksosesta, joka unohti tulla paikalle joulukuussa 2004.

Tukia tuurasi mallikkaasti, mutta ”kunkun” hommat jäivät siihen.

-Olen aina verrannut, että firmoissakin on toimitusjohtajia ja duunareita. Itse olen aina vain pitänyt enemmän siitä duunarin hommasta.

-Uskon, että olisin pärjännyt päätuomarina ainakin kohtuullisesti. Päätuomarointi vaatii silti tietynlaisen luonteen ja tyypin. Oma luonne ei ihan osu yhteen sen kanssa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen