City-korttelin valitus nurin hallinto-oikeudessa

Lappeenranta. Osuuspankki ja Lemminkäinen neuvottelevat sopimuksesta. Valittaja ei aio jatkaa prosessia. Jos jatkovalitusta ei tule, rakentaminen voi käynnistyä alkuvuonna.

Timo Laitakari

Lappeenrannan City-korttelin kaavasta tehty valitus hylättiin Kouvolan hallinto-oikeudessa. Rakennusliike Lemminkäisen omistamalle tontille on suunniteltu Etelä-Karjalan osuuspankin uutta toimitaloa.

Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen kommentoi päätöstä niukasti. Pankin ja Lemminkäisen esisopimus rakentamisesta umpeutui syyskuussa, eikä uutta ole vielä allekirjoitettu.

– Meillä jatkuvat neuvottelut Lemminkäisen kanssa yksityiskohdista.

Himanen ei halua kommentoida mahdollisia rakennusaikatauluja. Ensin pitää hioa sopimus valmiiksi ja katsoa, tuleeko jatkovalitus.

Lappeenrannan Killan puheenjohtaja Marja Vuorinen valitti valtuuston tekemästä kaavamuutoksesta toukokuussa. Valituksessaan hän kritisoi sitä, että ”kaavamuutos sallii 7-kerroksisen, lasiseinäisen, massoittelultaan laatikkomaisen uudisrakennuksen rakentamisen aivan kirkon tuntumaan.” Hän esitti myös, että rakentaminen muuttaa alueen pohjavesiä ja vaarantaa kirkon perustukset ja että kaupungin silhuetti rannasta katsottuna huonontuu.

Hallinto-oikeuden mielestä kirkon ympärille saa kaupungissa rakentaa korkeita rakennuksia eikä kaavamuutos muutenkaan tuhoa Lappeen kirkon ympäristöä.

Lemminkäisen aluejohtaja Seppo Tokkola on tyytyväinen siihen, että valitus ratkaistiin näin nopeasti. Päätöksen sisältöä hän pitää odotettuna.

– Uskoimme, että kaava oli ok ja niinhän Kouvolan hallinto-oikeuskin on nyt todennut. Nyt voi vain toivoa, ettei Marja Vuorinen tee jatkovalitusta. Olemme valituksen vuoksi joutuneet lomauttamaan porukkaa, ja valituksen taloudelliset vaikutukset ovat suuret.

Tokkola sanoo, että työt voisivat käynnistyä ensi vuoden alussa. Valmista voisi olla vuoden 2015 lopulla. Sisällöllisesti suunnitelmiin ei ole tullut muutoksia.

Vuorisella on mahdollisuus vielä valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hän kertoo, ettei siihen ryhdy.

– Minä lopetan tässä kohdassa. Asia on nyt kokeiltu. Arvelen, että lainsäätäjä on tehnyt pykälät niin selviksi, että yhdellä oikeusprosessilla saadaan homma valmiiksi.

Vuorinen kuvaa valituksen käynnistämää julkisuusmylläkkää surulliseksi, pelottavaksi, jossain määrin jopa kammottavaksi.

– Ei ollut hirveän hauskaa olla vastaanottavana osapuolena niille julkisille kommenteille, joita tuli korkeilta, arvovaltaisilta ja asiassa mukana olleilta tahoilta, joita en mainitse nimeltä.

Vuorinen pitää päätöstä murheellisena kaupunkikuvan kannalta.

– Nyt on vain hyväksyttävä se, että asiat kulkevat kulkuaan. Se mikä jää alle, niin sitä surraan myöhemmin.

Tapanaisen tontille pankkipalatsi

Syyskuussa 2012 Etelä-Karjalan osuuspankki kertoi suunnittelevansa uutta toimitaloa City-kortteliin, Kirkkokadun varteen.

Tällä hetkellä tontilla on vanha, puoliksi palanut ns. Tapanaisen talo.

Korkeimmalta osaltaan rakennus olisi 6-7-kerroksinen. Pääjulkisivun materiaaliksi on suunniteltu lasin ja vaalean kiviseinäin yhdistelmää.

Lappeenrannan valtuusto hyväksyi tontin ja uuden Marian aukion asemakaavat viime maaliskuussa.

Toukokuussa Marja Vuorinen valitti kaavasta hallinto-oikeuteen.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari