Ginseng-kortti kannattaa katsoa

Savitaipale. Jokainen teollinen työpaikka tulisi nyt tarpeeseen. Kuntalaiset eivät pidä Alttarinmäkeä sopivimpana paikkana.

Anne Kokkonen

GINSENG on jo kaikkien huulilla Savitaipaleella. Näin siitä huolimatta, ettei biomassakasvattamon sijoittumisesta Alttarinmäelle tai muuallekaan ole vielä mitään takeita.

-Ajatus on ihan hyvä, mutta eri asia, toteutuuko se koskaan, Martti Toura arvioi.

Koska hankkeen takana on pietarilainen Pharmbiotek Oy, kuntalaisten mielipiteet todennäköisesti jakautuvat. Toura ennustaa kasvattamoa vastustavien kansalaisadressien lähtevän ennen pitkää liikkeelle.

-Tervetulleita olisivat tämän mukanaan tuomat työpaikat. Jostain olisi työtä saatava, eivät eläkeläiset pidä kunnan taloutta yllä, Jorma Toura muistuttaa.

Riitta Touraa ihmetyttää yhtiön halu rakentaa laitoksensa Alttarinmäkeen suunnitellulle asuntoalueelle. Eikö ginsengiä voisi muka kasvattaa missään muualla?

VASTUSTAMATON hinku Alttarinmäelle kummastutti myös Savitaipaleen teknistä lautakuntaa. Puheenjohtajana toimivan Juhani Kylliäisen (ps.) mielestä yksityinen yritys ei voi ryhtyä ohjailemaan kuntaa melkein loppuun saatetussa kaavoitusasiassa.

-Kyse ei ole mistään teollisuuskaavasta vaan asuinrakentamisesta. 12 tontin varaus veisi melkein koko alueen.

Yritykselle tarjottiin paikkaa Savitaipaleen teollisuusalueelta, mutta ehdotuksesta ei innostuttu. Kylliäinen uskoo sopivan alueen voivan löytyä jostain muualta.

-Kunnan tulee etsiä sopivia vaihtoehtoja eikä tarjota toisiin tarkoituksiin kehitettyä paikkaa.

Ginseng-kasvattamoon sinänsä Kylliäinen ei ota kantaa. Kaikki työllistävät ratkaisut olisivat kunnan kannalta toivottavia, mutta asioista tulee valmistella avoimesti.

YRITTÄJÄNÄ toiminut Pentti Suurkaulio on oppinut tuntemaan venäläisten tapoja. Hänen mielestään Savitaipale voi päästä ginseng-kasvattajien kanssa täysin reiluun sopimukseen.

-Velvoitteita pitää antaa ja laittaa asiat paperille. Näillä periaatteilla venäläiset uskovat, mitä sanotaan.

Jos kasvattamohanke toteutuu, Suurkaulio uskoo Savitaipaleen saavan siitä konkreettista hyötyä. Parhaassa tapauksessa yritys työllistäisi suomalaisiakin.

-Yritystoiminta on tervetullutta, tulee se mistä ilmansuunnasta hyvänsä.

Ulla Vainikka ei löisi vielä vetoa kasvattamon puolesta, mutta keskustelua hän seuraa kiinnostuneena. Asia kannattaa selvittää, kunhan siitä ei aiheudu kunnalle ylimääräisiä kustannuksia.

-On helppo sanoa, että tullaan ja perustetaan yritys, mutta hankkeen toteuttaminen ei välttämättä ole niin yksinkertaista.

Ginseng

Aasialainen rohdoskasvi.

Käytetään yleiskuntoa vahvistavana luontaislääkkeenä estämään vanhuudenheikkoutta, parantamaan mieskuntoa sekä sairauden jälkeistä heikkoutta.

Suomessa ginsengjuuri luokitellaan vahvaksi lääkeaineeksi.

Kasvin uutetta käytetään meillä virvoitus- ja energiajuomissa sekä suihkugeeleissä.

Lähde: Wikipedia.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen