Höytiönsuon turveluvasta tiedossa valituksia

Lappeenranta. Ympäristötoimi penää Vapolta tehokkaampaa vesiensuojelua.

Seija Hackman

Vapo Oy:n Joutsenon Höytiönsuolle saama turvetuotantolupa ei tyydytä Lappeenrannan seudun ympäristötoimea. Ympäristölautakunta päättää ensi tiistaina, valittaako se luvasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Ympäristöjohtaja esittää, että valitus tehdään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) myönsi Vapolle syyskuussa luvan, jonka mukaan yhtiö voisi nostaa Höytiönsuolla turvetta liki 90 hehtaarin alueella.

Ympäristötoimen mukaan AVI ei ole luvassaan juuri huomioinut ympäristölautakunnan aiempaa lausuntoa, jossa se vaatii alueelle parempaa vesiensuojelua, käytännössä ympärivuotista kemiallista puhdistusta sekä monia sitä tukevia toimia.

Vapo on suunnitellut alueelle vain eristysojia, laskeutusaltaita ja pintavalutuskenttää.

Höytiönsuo on lähellä Vapon Konnunsuon ehtyviä tuotantoalueita. Vapo laskee, että tuotanto alueella jatkuisi noin vuoteen 2045.

AVIn päätöksestä aikoo valittaa myös Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri. Sen mukaan turvetuotanto estäisi Leppäsjoen valuma-alueen ja huonokuntoisen Suokumaanjärven tilan paranemisen.

Suunnitellun tuotantoalueen vieressä oleva Höytiönlampi taas on valtakunnallisesti tärkeä lintujen levähdys- ja ruokailualue. Turvetuotanto muuttaisi alueen tyystin.

Samoista asioista on ollut huolissaan ELY-keskus. Lausunnossaan lupahakemukseen myös se epäili pintavalutuskenttien tehoa ja vaati perusteluita näkemykselle, ettei Höytiönlammen vedenkorkeus olisi vaarassa.

Maakuntakaavassa Höytiönlampi on suojelualuetta. Sen rantaluhta on silmälläpidettävä luontotyyppi ja harvinaistuvan viitasammakon elinalue.

Vapon ympäristölupahakemukseen jättivät kymmeniä muistutuksia myös lähiseudun asukkaat ja kiinteistöjen omistajat. Huolta kannetaan kala- ja uimavesien pilaantumisesta, haitoista asumiselle ja virkistykselle sekä melusta ja pölystä.

Vapo arvioi nostavansa alueella turvetta 30-50 vuorokautta vuodessa. Energiaturvetta ajettaisiin enimmäkseen talviaikaan lähinnä Kaukaan Voima Oy:lle.

Vapon mukaan alue ei enää ole luonnontilassa, eikä sillä ole maisema- tai virkistysarvoja. Valtakunnallisesti alue on luokiteltu arvokkaisiin maisemakokonaisuuksiin.

Kirjoittaja:
Seija Hackman