Kaikki päivystys samasta paikasta

KESKITTÄMINEN. Noin 40 miljoonan euron päivystyskeskus valmistunee vuonna 2016. Terveysasemien päivystys siirtyy valtaosin keskussairaalaan.

ANNE KOTIHARJU

Vuonna 2016 lääkäripäivystykseen hakeudutaan päivälläkin Etelä-Karjalan keskussairaalan uuteen päivystyskeskukseen. Eksoten hallitus näyttää alustavasti vihreää päivystyskeskukselle, jonka hinta olisi noin 40 miljoonaa euroa.

Näillä näkymin Imatran Honkaharjun päivystys säilyisi nykyisellään ja Parikkalassa säilyisi virka-aikainen päivystys.

Myös ensihoito ja mahdollisesti hammashuollon päivystys on tarkoitus keskittää keskussairaalan kylkeen tulevaan uudisrakennukseen.

-Kunnat eivät lausunnossaan halunneet isoa sairaalauudistusta, mutta päivystyksen keskittämistä kannatetaan, sanoo Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

-Inspiran laskelmien mukaan uudisrakentaminen ja toiminnan keskittäminen on kannattavampaa kuin vanhojen terveyskeskusten ja sairaalaan korjaaminen, perustelee Itkonen.

Investointipäätös tehtäisiin ensi vuonna ja keskus valmistuisi vuonna 2016.

-Asialla on tosi kiire, että saataisiin niitä säästöjä ja hyötyjä, joiden varaan on laskettu.

Terveyspalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan keskussairaalaan syntyy 24/7 auki oleva päivystyskeskus. Asiakas saa kaikki tarvitsemansa laboratorio-, röntgen- ja erikoislääkäripalvelut siinä samalla. Ei tarvitse juosta niiden perässä muualle.

-Olisi yksi numero ja paikka, matalan kynnyksen päivystyskeskus, joka olisi aina auki. Tarvittaessa sieltä saisi myös ajanvarauksen muualle.

Uuden yleislääkäripäivystyksen kautta kulkisi päiväsaikaan noin 50 potilasta tunnissa nykyisten lisäksi.

-Melkein puolet terveysasemien hoitajien ja lääkäreiden työstä siirtyisi päivystyskeskukseen. Loput työstä jatkuisi terveysasemilla ja hyvinvointiasemilla.

Karhulan mukaan kaikille hyvinvointiasemille, etenkin kauimmaisille kuten Savitaipaleelle, Luumäelle ja Rautjärvelle, jäisi todennäköisesti kiireettömän hoidon lääkäripalvelua, jopa päivystystä.

Päivystyslääketiede kehittyy ja lääkäreitä koulutetaan erityiseen päivystyspätevyyteen.

-Uskon, että saamme myös nuoria lääkäreitä, jotka haluavat työskennellä päivystyksessä. Nykyisistä lääkäreistä moni voisi olla osan ajasta päivystyksessä ja osan ajasta muualla, sanoo Karhula.

Pentti Itkonen muistuttaa, että palvelurakennemuutos etenee myös muuten. Laitoshoitoa puretaan, Armila muuttuu kuntoutussairaalaksi, ihmisten kotona selviytymistä tuetaan vahvemmin ja hyvinvointiasemia sekä erilaisia palveluinnovaatioita kehitetään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju