Kalkkitehdas hiljenee pian

Lappeenranta. Nordkalkin kalkkitehdas Lappeenrannassa suljetaan. Päätökset sulkemisajasta tehdään kevättalvella. Kalkkiuunit sammuvat viimeistään 2017.

TIMO LAITAKARI

Nordkalkin Lappeenrannan kalkkitehdas suljetaan. Ajankohta on auki, mutta työntekijäpuolen mukaan se tapahtuu viimeistään 2017. Tehtaalla työskentelee 13 henkilöä.

Kalkkitehdas sijaitsee aivan Nordkalkin kaivoksen reunalla Lappeenrannan Ihalaisessa, ja kaivosta on tarve laajentaa myös tehtaan alle.

Nordkalkin Lappeenrannan yksikön pääluottamusmies Aki Juuti kertoo, että päätös kalkkitehtaasta tehdään kevättalvella alan markkinatilanteen pohjalta.

– Lähivuosina on se ihan viimeinen paikka, jolloin tehdas varmasti loppuu. Nyt markkinat määräävät, loppuuko se aikaisemmin vai ei, Juuti sanoo.

– Päästödirektiivi tiukkenee vuonna 2017. Sitä investointia ei enää tehdä, jolla tehdas selviäisi siitä. Se on se viimeinen paikka.

Nordkalk käynnisti syyskuussa koko Suomen henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Ensi maanantaihin jatkuvissa neuvotteluissa on päädytty siihen, että Suomessa työskentelevistä 480 henkilöstä vähennetään noin 60.

Siitä, miten leikkaukset osuvat Lappeenrantaan, ei ole vielä tietoa. Juutin mukaan vähennykset voidaan hoitaa pääosin ns. pehmein keinoin.

Nordkalkin divisioonanjohtaja Jarkko Kaplin ei kommentoi yt-neuvottelujen tulosta eikä vahvista kalkkitehtaan sulkemista.

– Nordkalkilla on ajatuksena laajentaa avolouhosta, ja kun louhos laajenee, silloin viimeistään kalkkitehdas ja kalkkiuunit pysähtyvät, Kaplin kuitenkin kertoo.

– Millä aikataululla mitäkin tehdään, siitä ei ole päätöstä tehty.

Nordkalk kertoi hakevansa yt-neuvotteluissa toimintamallia, joka varmistaisi sen kilpailukyvyn.

Kalkkikivipohjaisten tuotteiden kysyntä on heikentynyt rakennusaine- ja paperiteollisuudessa, joissa yhtiön tärkeimmät asiakkaat toimivat.

Jo viime vuonna Suomessa toimivan emoyhtiön taloudellinen tulos laski selvästi hyvän edellisvuoden jälkeen. Yhtiön tulos oli kuitenkin voitollinen.

Lappeenrannassa Nordkalkilla on 165 työntekijää. Tuotantolaitokseen kuuluu kaivos, kalkkitehdas sekä paperipigmentin raaka-aineita ja wollastoniittia valmistavat rikastamot.

Alueella toimii myös päällystyspigmenttejä ja täyteaineita paperiteollisuudelle valmistava Nordkalkin tytäryhtiö Suomen Karbonaatti Oy.

Yhtiön ensimmäinen kalkkiuuni Lappeenrantaan rakennettiin 1910.

Nordkalk

Pohjois-Euroopan johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja.

Tuotteita käytetään paperi-, teräs- ja rakennusaineteollisuudessa sekä ympäristönhoidossa ja maataloudessa.

Konsernin liikevaihto 351 miljoonaa euroa.

Yhtiön palveluksessa on 1 100 henkilöä yli Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Virossa ja Venäjällä.

Nordkalkin omistaa perheyhtiö Rettig.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari